• 3 πράγματα που έχεις σπίτι σου και βελτιώνουν την ψυχική σου υγεία
  • Μπορείς να τα συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου ρουτίνα

ΣΣκοτεινιάζει νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι μέρες στη δουλειά να μοιάζουν μεγαλύτερες. Φεύγεις από το γραφείο και ήδη είναι νύχτα.

Αυτοί που πάσχουν από εποχιακή διαταραχή ξεκινούν να βιώνουν τις συνέπειες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Κι αν ακόμα δεν πάσχεις από αυτήν τη διαταραχή, είναι πολύ εύκολο να αισθανθείς ταραχή και στρες τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Ευτυχώς, η επιστήμη μας δείχνει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας για να αυξήσουμε τη χαρά και την ευεξία μας.

Αυτές οι χαλαρωτικές δραστηριότητες, που στηρίζονται σε επιστημονικές βάσεις, μπορούν να μετατρέψουν μια αγχωτική μέρα σε μια ήρεμη νύχτα, σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστη προσπάθεια.

Πραγματοποιούνται στο σπίτι και χρησιμοποιούν ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Μπορείς να αξιοποιήσεις κάποια ή όλες τις ιδέες σήμερα το βράδυ!

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Αυτό μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά υποστηρίζεται επιστημονικά.

Μία νέα μικρή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Freiburg διαπίστωσε ότι ένα ζεστό βραδινό μπάνιο 2 φορές την εβδομάδα έχει σημαντική θετική επίδραση στα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Ο λόγος είναι ότι το ζεστό μπάνιο αυξάνει τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού, κάτι που αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδικασία της έρευνας,  προσπάθησε να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο κάθε μέρα όταν γυρνάς στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ότι κοιμόμαστε καλύτερα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, γι’ αυτό προτίμησε να κάνεις το ζεστό μπάνιο αρκετή ώρα πριν πας για ύπνο.

Ρίξε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μπάνιο σου 

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το να μυρίζεις τη λεβάντα που καίγεται, λόγω ενός συστατικού που περιέχει, σε χαλαρώνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσεις αυτό το επιστημονικό εύρημα στην καθημερινή σου ζωή, όπως το να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας στο μαξιλάρι σου, αλλά μια άλλη πολύ καλή λύση είναι να ρίξεις μερικές σταγόνες στη μπανιέρα σου. Γιατί, λοιπόν, να μην μεγιστοποιήσεις τα οφέλη; 

Άκου μουσική που σε ανεβάζει

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική συνεπάγεται οφέλη στην ψυχική σου υγεία, αλλά το σημαντικό είναι να ακούς τη μουσική που σου ταιριάζει.

Κάθε άνθρωπος αισθάνεται καλύτερα ακούγοντας διαφορετική μουσική, οπότε επίλεξε το είδος που σε χαλαρώνει. Ωστόσο, υπάρχει ένα τραγούδι που μπορεί να μειώσει το στρες μέχρι και κατά 65%, σύμφωνα με την Melanie Curtin.

Το τραγούδι “Weightless” στην ουσία δημιουργήθηκε με σκοπό να λειτουργεί χαλαρωτικά και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του συγκροτήματος Marconi Union και ηχοθεραπευτών. Οπότε, βάλ’ το να παίζει ενώ κάνεις το ζέστο σου μπάνιο με το αιθέριο έλαιο λεβάντας και θα αισθανθείς πιο χαλαρός από ποτέ.

Αρχική δημοσίευση από την