•  Όσοι έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με λίπος στο ήπαρ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο
  • Η έρευνα  επιλέχθηκε για παρουσίαση στο Digestive Disease Week, στην σύναξη γαστρεντερολόγων και συναφών ειδικοτήτων ιατρών, απ’ όλο τον κόσμο
  • Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές οι οποίοι καλούν πια τους καρδιολόγους, να είναι υποψιασμένοι όταν εξετάζουν αδύνατους ή φυσιολογικού βάρους ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος

Λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), όπως ονομάζεται επιστημονικά, έχουν περίπου το 25 τοις εκατό των ενηλίκων στις Η.Π.Α. έχουν

Ο όρος NAFLD χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις του ήπατος, που επηρεάζουν όσους πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ.

Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, εντοπίστηκε στην μελέτη, παρόλο που οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ανατρεπτική μελέτη 

Η ομάδα των ερευνητών περίμενε να δει ότι όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιονδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι ήταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαν αυτή τη σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο.

Οπως δήλωσε ο  Karn Wijarnpreecha, MD, MPH, επικεφαλής ερευνητής του ο συνεργάτης ηπατολογίας μελέτης και μεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: «Πολύ συχνά, παραβλέπουμε ασθενείς με NAFLD με φυσιολογικό ΔΜΣ, επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από εκείνους που είναι υπέρβαροι. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο».

Το κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος. Ενώ η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή ζουν με παχυσαρκία, βρίσκεται επίσης σε άτομα που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα σχετικά με τις σχετιζόμενες καταστάσεις αυτού του πληθυσμού, σε σχέση με την πάθηση.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με NAFLD στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021 για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ασθενών: αδύνατοι (BMI = 18,5 έως 24,9), υπέρβαροι (ΔΜΣ=25-29,9), με παχυσαρκία κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9) και με παχυσαρκία κατηγορίας 2-3 (ΔΜΣ=35-<40).

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους μη αδύνατους ασθενείς, οι αδύνατοι ασθενείς είχαν χαμηλότερο επιπολασμό κίρρωσης, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. αλλά υψηλότερο επιπολασμό της περιφερικής αγγειακής νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου.

Σε περαιτέρω ανάλυση, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άπαχοι ασθενείς με NAFLD, είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση καπνίσματος, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πρόσθετες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ασθενείς μακροπρόθεσμα, για να προσδιορίσουν εάν οι αδύνατοι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της NAFLD.

Δεδομένων των άγνωστων λόγων πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό των καρδιαγγειακών παθήσεων στους αδύνατους ασθενείς με λιπώδες ήπαρ, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους γιατρούς να μην παραβλέπουν τους αδύνατους ασθενείς με NAFLD, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, παρόμοιες με ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία.

Συμπερασματικά

Φαίνεται λοιπόν ότι η  CALERIE2 είναι μια πολύ καλά ελεγχόμενη μελέτη, που αποδεικνύει ότι μια απλή μείωση των θερμίδων κατά 14%, χωρίς ειδική δίαιτα, έχει αξιοσημείωτη θετική επίδραση σε ανοσία και μεταβολισμό, σε μια κατεύθυνση που είναι προστατευτική για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό βεβαίως αν συμβεί θα βελτιώσει σημαντικά και τους δείκτες Δημόσιας Υγείας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  • O. Spadaro, Y. Youm, I. Shchukina, S. Ryu, S. Sidorov, A. Ravussin, K. Nguyen, E. Aladyeva, A. N. Predeus, S. R. Smith, E. Ravussin, C. Galban, M. N. Artyomov, V. D. Dixit. Caloric restriction in humans reveals immunometabolic regulators of health span. Science, 2022; 375 (6581): 671 DOI: 10.1126/science.abg7292
  • Timothy W. Rhoads, Rozalyn M. Anderson. Caloric restriction has a new player. Science, 2022; 375 (6581): 620 DOI: 10.1126/science.abn6576