• Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι βιταμίνες A, B6, B9, B12, C και D και τα μέταλλα ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρος και χαλκός είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως θα έπρεπε.
  • To Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής στις ΗΠΑ, αναφέρει παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ και να βελτιώσουν την ανοσιακή απάντηση στο covid-εμβόλιο, όπως την αποφυγή έντονου στρες, τον καλό ύπνο και την λήψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών.
  • Διεθνείς μελέτες δείχνουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με ανεπάρκεια σε απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά.
  • Αίτια: κακή διαστροφή, χρόνια προβλήματα υγείας, ηλικία και παχυσαρκία.
  • Μεγάλες ερευνητικές ανασκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια και ο βαθμός ανοσίας που επιτυγχάνεται, συνδέεται άμεσα με την διατροφική επάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Eπειδή πρέπει να βασιστούμε στα εμβόλια κατά του COVID-19 για να θέσουμε ένα τέλος στην πανδημία, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους.

Αλλά ένα πράγμα που κινδυνεύει να υπονομεύσει την προστατευτικότητά τους είναι η διατροφική ανεπάρκεια σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ιδιαιτέρως όμως στους ηλικιωμένους και παχύσαρκους.

Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ασθενέστερες ανοσολογικές αποκρίσεις (λόγω του φαινομένου της ανοσογήρανσης-immunosenescence) και ότι ανταποκρίνονται λιγότερο καλά από τους νεότερους σε πολλά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο σύνδρομο της ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑΣ, το οποίο είναι δύσκολο στον χειρισμό του, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ή ιχνοστοιχεία – γνωστά ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Για να καταπολεμήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα τη λοίμωξη ή να δημιουργήσει καλή προστασία έναντι μιας ασθένειας μετά τον εμβολιασμό, χρειάζεται μια ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτό ισχύει τόσο για το COVID-19 όσο και για άλλες ασθένειες.

Δεδομένου ότι η μη σωστή διατροφή είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας, η αύξηση των επιπέδων βιταμινών και μετάλλων πριν εμβολιαστούν θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την COVID-19. 

Επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι βιταμίνες A, B6, B9, B12, C και D και τα μέταλλα ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρος και χαλκός, είναι όλα  απαραίτητα για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως θα έπρεπε.

Καθένα από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά – καθώς και η βιταμίνη Ε – έχει αποδειχθεί ότι παίζει πολλαπλούς ρόλους στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης. Έρευνες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και των χαμηλών ποσοτήτων πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τροφοδοτείται σωστά και είναι εξασθενημένο, αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε κακές αποκρίσεις του εμβολίου. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση εννέα μελετών –δηλαδή σε 2.367 άτομα – διαπίστωσε ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, προστατεύονταν λιγότερο από δύο στελέχη γρίπης μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Αντίθετα, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών (όπως βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο) σε ηλικιωμένους, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Επιπλέον, φαίνεται ότι για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται βιταμίνες C, D και E μαζί με ψευδάργυρο και σελήνιο σε μεγάλες ποσότητες, που συνήθως μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της διατροφής. Για παράδειγμα, τα επίπεδα σεληνίου πάνω από αυτά που συνήθως θεωρούνται βέλτιστα, έχουν συσχετιστεί με καλύτερο ποσοστό ίασης για τον COVID-19.

Μελέτες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν επίσης ότι οι απαντήσεις στον εμβολιασμό είναι καλύτερες μετά τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διατροφής. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 65 έως 85 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, έδειξαν σημαντικά ισχυρότερη ανταπόκριση σε ένα εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου από άτομα της ίδιας ηλικίας που έτρωγαν μόνο δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών ή λιγότερες. 

Σε άλλη μελέτη, η καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε ότι αυξάνει την ποσότητα των αντισωμάτων που παράγουν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Και σε άτομα με έλλειψη σε σελήνιο, τα καθημερινά συμπληρώματα βρέθηκε ότι βελτιώνουν ορισμένες πτυχές της ανοσολογικής τους απόκρισης σε ένα εμβόλιο ζωντανού ιού πολιομυελίτιδας και επίσης μειώνουν την εμφάνιση μεταλλαγμένων ιικών στελεχών.

Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα δείχνει το γεγονός ότι νέες παραλλαγές του ιού, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα των οποίων το σώμα έχει «οξειδωτικό στρες». 

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκληθεί από τη λήψη ανεπαρκών επιπέδων σεληνίου και βιταμίνης Ε.

Ώρα για επαρκή συμπληρώματα διατροφής

Όλα αυτά γίνονται προβληματικά όταν γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η διατροφική ανεπάρκεια. Σε μια ανασκόπηση της διατροφής σε επτά δυτικές χώρες, άτομα άνω των 60 ετών βρέθηκαν να έχουν σταθερά έλλειψη σε σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και χαλκό.

Και, ενώ αυτό το ζήτημα επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, δεν περιορίζεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε «μια συνεχή επιδείνωση των διατροφικών προσλήψεων και χρόνιες ελλείψεις αρκετών από τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην υποστήριξη των φυσιολογικών λειτουργιών του ανοσοποιητικού» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά που έλειπαν ήταν οι βιταμίνες A, B12, C και D και τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Και τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά – για παράδειγμα σελήνιο και βιταμίνη Ε.

Τέτοιες ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, προτείνεται όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας, να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που να περιέχει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού για μια περίοδο εβδομάδων πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τα άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτό περιλαμβάνουν τους λιποβαρείς ηλικιωμένους, εκείνους που ακολουθούν περιορισμένες δίαιτες ή κάνουν κακή διατροφή και ορισμένες μειονοτικές-εθνοτικές κοινότητες που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Τέλος σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής στις ΗΠΑ, υπάρχουν 4 βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τον εμβολιασμό και μπορεί να βελτιώσουν την ανοσιακή μας απάντηση.

Είναι: η αποφυγή έντονων στρεσογόνων παραγόντων, η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου, η αποφυγή αντιφλεγμονωδών παραγόντων 2 μέρες πριν και μετά τον εμβολιασμό και η αναβολή του ραντεβού αν κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη. Ακόμη τονίζεται η σημασία της επάρκειας σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, στην διατροφή.

Συμπερασματικά

Είναι δυνατόν να αγοράσετε ένα απόθεμα τριών μηνών συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και μετάλλων, για όχι περισσότερο από 15 ευρώ. Στην ιδανική περίπτωση, ένα τέτοιο συμπλήρωμα θα μπορούσε να παρασχεθεί δωρεάν από τις κυβερνήσεις ή τις υγειονομικές αρχές σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε σύγκριση με το μέσο κόστος εμβολιασμού ανά άτομο, αυτό θα παρείχε μεγάλο δυνητικό κέρδος στην κατάσταση υγείας του πληθυσμού,  μόνο με μια μικρή επένδυση.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home