• Στα παιδιά είναι συχνά τα τραύματα από πτώσεις, που συμβαίνουν συνήθως στο κεφάλι ή τα πόδια.
  • Τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα ,π.χ. στην κουζίνα, αφορούν κυρίως στα χέρια.
  • Συχνή είναι επίσης η σύνθλιψη δαχτύλων σε πόρτες ή βαριά αντικείμενα, όπου τραυματίζονται και τα νύχια.

Ψυχολογικοί χειρισμοί: 

Χρειάζεται ψυχραιμία! Ο πανικός και οι εντάσεις προκαλούν μεγαλύτερο ψυχολογικό τραύμα στο παιδί, που είναι ήδη σοκαρισμένο από τον πόνο και τη θέα του αίματος. Καλύτερα να δώσουμε κουράγιο λέγοντας «όλα θα πάνε καλά», παρά να το μαλώσουμε και να αποδίδουμε ευθύνες φωνάζοντας! 

Άμεσα μέτρα: 

Σε ανοιχτό τραύμα που αιμορραγεί προσπαθούμε να κρατήσουμε με πίεση μια γάζα ή ένα καθαρό ύφασμα, σταθερά για 5-10 λεπτά. Έπειτα μπορούμε να το πλύνουμε ακόμη και με τρεχούμενο νερό και να τοποθετήσουμε τοπικά ένα αντισηπτικό. Ένας επίδεσμος βοηθά για κάλυψη του τραύματος με ήπια πίεση. 

Ιατρική αντιμετώπιση: 

Επικοινωνούμε με τον Πλαστικό Χειρουργό για να ελέγξει και αν χρειαστεί να αποκαταστήσει το τραύμα, ακόμη και χωρίς ράμματα, με αυτοκόλλητα συγκόλλησης ή με ειδική κόλλα δέρματος. Ακολουθεί ενδεχομένως αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή. 

Συμπερασματικά

Οι σωστοί ψυχολογικοί χειρισμοί βοηθούν να μετριασθεί ο αναπόφευκτος φόβος και πόνος ενός παιδικού τραυματισμού. Μετά τις πρώτες βοήθειες και με τη συνεργασία των γονιών, ο γιατρός θα αποκαταστήσει το τραύμα με ανάλογη ευαισθησία.