• Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει 2,5 ώρες ημερησίως τρώγοντας και τουλάχιστον τις μισές από αυτές, κάνει παράλληλα κάτι άλλο. 
  • Η κατανάλωση τροφής παράλληλα με κάποια άλλη δραστηριότητα, οδηγεί στην «ασυνείδητη διατροφή». Δλδ δεν αντιλαμβανόμαστε  την ποσότητα της τροφής που καταναλώσαμε, έτσι πιθανόν να αυξηθεί το βάρος μας. 
  • Η Ενσυνείδητη Διατροφή είναι μία τεχνική που δίνει την δυνατότητα να αποκτήσεις τον έλεγχο των διατροφικών σου συνηθειών.
  • Σύμφωνα με έρευνες  προάγει την απώλεια βάρους, μειώνει τα επεισόδια υπερφαγίας και σε βοηθάει να νιώσεις καλύτερα. 

Ενσυνείδηση σημαίνει η εστίαση στο παρόν και η αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αισθήσεων. Η έννοια της ενσυνείδησης έχει εφαρμογή και στην διατροφή. 

Οι οδηγίες της περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές κατευθύνσεις σωστής διατροφής, για την τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών οσπρίων, την περιορισμένη κατανάλωση ζωικών λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί όμως παράλληλα να περιλαμβάνει στους κόλπους της  εφαρμογές, για την κατανάλωση ενός cheeseburger με πατάτες τηγανιτές.

Σύμφωνα με την Ενσυνείδητη Διατροφή, όταν κάποιος δίνει προσοχή σε αυτό που τρώει, φαίνεται ότι σταδιακά περιορίζει την συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης. Δηλαδή σημαίνει ότι πρέπει να δίνει έμφαση σε όλη την διαδικασία – την επιλογή, την αγορά, την προετοιμασία, το σερβίρισμα και την κατανάλωση.

Μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες 216 ανθρώπων, χωρισμένων σε 4 διαφορετικές ομάδες – φοιτητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αθλητές, άτομα που κάνουν yoga και υπέρβαρα άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έχουν μικρότερη γνώση των διατροφικών τους συνηθειών, είναι άτομα με αυξημένο βάρος και περισσότερο αγχώδη. 

Σε αρκετές μελέτες έχει επίσης αποδειχθεί ότι άτομα που εξασκούν τις βασικές αρχές ενσυνείδητης διατροφής, καταφέρνουν να περιορίσουν τα επεισόδια υπερφαγίας και να μειώσουν τις πιθανότητες αύξησης του βάρους.

Επίσης, σύμφωνα με την American Diabetes Association, η πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής από άτομα με διαταραχή στην ρύθμιση της γλυκόζης αίματος οδηγεί στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και τις πιο σωστές επιλογές.

Βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής είναι:

  • Η αργή κατανάλωση κάθε γεύματος, χωρίς περισπασμούς.
  • Η αναγνώριση της πραγματικής πείνας και η κατανάλωση τροφής μέχρι το σημείο του κορεσμού.
  • Η σύνδεση όλων των αισθήσεων (χρώμα, οσμή, υφή, γεύση).
  • Η διαχείριση των τύψεων και του άγχους για το φαγητό..
  • Η κατανάλωση τροφής για την διατήρηση και βελτίωση της υγείας.
  • Η αναγνώριση της επίδρασης της λήψης τροφής στα συναισθήματα.

Συμπερασματικά

Η Ενσυνείδητη Διατροφή είναι μια τεχνική που μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία μας και να χάσουμε βάρος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ”

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2007078017300123

https://spectrum.diabetesjournals.org/content/30/2/89.short