• Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο στο πρόσωπο ή το μπροστινό μέρος του κεφαλιού, που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα.
  • Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα “σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα”.

Οπόνος της νευραλγίας τριδύμου μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου.

Μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα που “χτυπάει” στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή, μπορεί να προκαλέσει τον πόνο.

Πρόκειται για πόνο που αν εμφανίζεται συχνά, καθίσταται βασανιστικός για τον ασθενή.

Η εμφάνιση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου αποτελεί εκδήλωση δυσλειτουργίας του, η οποία μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, για παράδειγμα πίεση του νεύρου από αγγειακό κλάδο ή από όγκο.

Πολλές φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο αίτιο και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για “Ιδιοπαθή νευραλγία τριδύμου”.

Πώς γίνεται η διάγνωση για νευραλγία τριδύμου

Η διαγνωστική προσέγγιση ενός ανθρώπου με συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου θα πρέπει να γίνεται από ειδικό νευρολόγο, ή σε κάποιο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν εξετάσεις  για να αποκλειστεί ότι η νευραλγία οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία.

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να είναι βασανιστική, αλλά ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων.

Με τις κατάλληλες δόσεις ή συνδυασμούς αυτών ή και άλλων φαρμάκων,  τις περισσότερες φορές οι κρίσεις της νευραλγίας τριδύμου υποχωρούν πλήρως, ή έστω ελέγχονται ικανοποιητικά.

Συμπερασματικά

Σπάνια η φαρμακευτική θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου θα αποτύχει και θα είναι αναπόφευκτη κάποια χειρουργική θεραπεία, η οποία γίνεται από ειδικευμένους νευροχειρουργούς.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

  1. Νευραλγία Τριδύμου. Στο Βικελής Μ. Και συνεργάτες: Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες. Έκδοση Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, Αθήνα 2020.
  2. Νευραλγία Τριδύμου. https://www.headaches.gr/other-headaches/trigeminal-neuralgia-headaches-gr.html Accessed online on 21.5.2020