• ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες. Ξινός, γλυκός, ψιλός, χοντρός κλπ.
  • Είναι ελληνικό φαγητό, υψηλής θρεπτικής αξίας.
  • 1 μερίδα σούπα τραχανά = περίπου 150 θερμίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ωμός τραχανάς= 390 θερμίδες
  • Στην Κύπρο ο τραχανάς ψήνεται με ξινό γιαούρτι.  

Ησυνταγή είναι παραδοσιακή από το νησί μου τα Κύθηρα, αλλά την έχω αλλάξει ώστε να μπορεί να καταναλωθεί  και σαν κρύο πιάτο που βέβαια είναι εξαιρετικό, χωρίς να μπαίνετε στην  διαδικασία να ξαναζεσταίνετε το φαγητό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και σαν σαλάτα πολύ χορταστική και με πολλή  ενέργεια.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τον ξινόχοντρο τραχανά και προσθέτουμε νερό 3 φορές το νερό από το βάρος του (1 προς 3) και 1 κουτάλια αλάτι.
Βράζουμε με προσοχή και ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί έχει την τάση να κολλάει πολύ εύκολα. Κάποιοι τον παραβράζουν εγώ θα έλεγα al dente. Τοποθετείστε τον ξινόχοντρο σε ένα μπολ μεταλλικό και το αφήστε το στην άκρη .
Τώρα το μυστικό μου και η παραλλαγή μου είναι: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ώστε να καπνιστούν και να καραμελώσουν.
Αν δεν έχετε κάρβουνα στο γκριλ ή στο φούρνο . Αφού μαλακώσουν τελείως, αλλά όμως τελείως και έχουν σουρώσει, τις ξεφλουδίζουμε, τις  ψιλοκόβουμε  και τις τοποθετούμε στο μπολ με τον ξινόχοντρο τραχανά.
Ανακατεύουμε  και βάζουμε αλάτι και πιπέρι με την γεύση,  προσθέτουμε την ντομάτα, το φρέσκο  κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον πελτέ . Ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε στο ψυγείο από το βράδυ για να δέσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα , φρέσκο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι .
Επίσης την γέμιση αυτή την έχω κάνει στα παπουτσάκια και ήταν εξαιρετική και vegetarian.

Ξινόχοντρος με μελιτζάνες +ντομάτα  

180 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς
2 κιλά μελιτζάνες, περίπου 4 μεγάλες
1 ντομάτα
1 κουτάλια του γλυκού πελτέ ντομάτας
120 γρ. φέτα
2 φρέσκα κρεμμύδια
4 κλωνάρια μαϊντανό