• Το χαρούπι θεωρείται εναλλακτικό του κακάο.
  • 2 κουταλιές αλεύρι χαρουπιού= 5 gr ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ + 42 mg ΑΣΒΕΣΤΙΟ!!!
  • Περιέχει τουλάχιστον 24 αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Σε μπλέντερ αλέθουμε παξιμάδια από χαρούπι και σταφίδα, μετά προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, αποξηραμένη μέντα, γλυκιά πάπρικα και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν.

Παίρνουμε ένα μαγειρικό στεφάνι για γαρνίτουρες και σχηματισμούς ακρίβειας.
Τοποθετούμε  το μείγμα παξιμαδιού μέχρι την μέση και πιέζουμε ώστε να συρρικνωθεί το υλικό!
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή  για την επόμενη ημέρα.
Πριν αφαιρέσουμε το στέφανι,  σε μία μπασίνα βάζουμε κάπαρη και κάπαροφυλα, ξύδι, ελαιόλαδο, ντομάτα κομμένη σε μικρά τετράγωνα ( κονκασέ), κρεμμύδι κομμένο πολύ ψιλό σε μαντολίνο, ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι, φέτα κομμάτια.
Τα αναμειγνύουμε καλά!
Τοποθετούμε το μείγμα στο υπόλοιπο ύψος που απομένει στο στεφάνι από το παξιμάδι και αφαιρούμε το στεφάνι! Έχουμε μια πολύ δροσερή σάλατα ντάκο.
Μπορείτε να την κάνετε με παξιμάδι ολικής αλέσεως, παξιμάδι λαδιού και γενικά ότι σας αρέσει, επίσης αντί για φέτα, το τυρί του τόπου σας!

Ντάκος με χαρουπο-παξίμαδα Κυθήρων

12 χαρουπο-παξιμάδια Κυθήρων ή ότι άλλο παξιμάδι προτιμάτε
2 κουταλιές σούπας ελαιολαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1 κουτάλια του γλυκού μοσχάτο ξύδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κοταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Κι αν μπορείτε να βρείτε marjoram η Dukkah ( μείγμα μπαχαρικών+ ξηρών καρπών)  βάλτε 1 κουταλάκι
30 γραμμάρια φέτα
6 ελιές
1 κουτάλια του γλυκού κάπαρη
6 φύλλα κάπαρης
1 ντομάτα