Διατροφή2020-06-16T17:30:14+03:00

Ποιες χημικές ουσίες μας παχαίνουν

Γράφει: |

H  επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία, ερευνάται όλο και πιο έντονα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Περιβαλλοντικοί ρύποι είναι χημικές ουσίες που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μεγαλύτερη

Κορεσμένα λιπαρά στα γαλακτοκομικά & υγεία

Γράφει: |

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν το συχνότερο αίτιο θανάτου στον δυτικό κόσμο.  Από διατροφικής σκοπιάς, είναι γνωστή η σχέση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αύξησης των επιπέδων LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες),

Πώς αντικαθιστούμε το κρέας στην διατροφή μας;

Γράφει: |

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος

Μάραθος & ιογενείς λοιμώξεις

Γράφει: |

Ο μάραθος χρησιμοποιειται ως "φυσικό φάρμακο" πάνω από 1.000 χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι ένα συστατικό του, η θυμοκινόνη,  μπορεί να "μετριάσει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα με καλό τρόπο, εμποδίζοντας

Συστατικά διατροφής κατά καρκίνου του προστάτη

Γράφει: |

Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν τον ρόλο τους είδους της διατροφής και των συστατικών της,  στη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης του καρκίνου  προστάτη.  Σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μία τυπική

Η ποσότητα του καφέ και ο εγκέφαλος μας

Γράφει: |

Ο καφές ως ρόφημα  βρίσκεται στο επίκεντρο debate επιστημόνων, εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκατοντάδες μελέτες έχουν γίνει, πολλές φορές με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες, όπως

Μήπως φταίει η βιταμίνη D;

Γράφει: |

H βιταμίνη D ουσιαστικά είναι μια ορμόνη, που επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού. Τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί σε πλειάδα μελετών, η σχέση της επάρκειας βιταμίνης D με την

Αλκοολούχα ποτά με…θερμίδες στην ετικέτα

Γράφει: |

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο. Πολλές αιτίες θανάτου σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ύπατος , καρδιαγγειακά

“Λειτουργικά” ψωμιά & παξιμάδια  

Γράφει: |

Λειτουργικά ονομάζονται τα ψωμιά, που μπορούν- μέσω των συστατικών τους- να επιδράσουν ευεργετικά στον οργανισμό. Λειτουργικά θεωρούνται ψωμιά & παξιμάδια με χαρουπάλευρο, αλεύρι Ζέας, σπόρους, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Υπάρχει

Λαχανικά με νιτρικά ευεργετικά για τα αγγεία

Γράφει: |

Φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα αγγεία μας. Τα νιτρικά άλατα σχετίζονται με την ελαστικότητα των αγγείων. Τα λαχανικά αυτά είναι προτιμότερο να

Ανάλυση Σύστασης Σώματος για απώλεια βάρους

Γράφει: |

Με τα 2/3 του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πολλές δίαιτες διαφορετικής σύστασης εμφανίζονται ως λύση του προβλήματος. Νέες μελέτες στρέφονται στην αξιολόγηση της απώλειας βάρους που προκύπτει,

Μαύρη σταφίδα:To ελληνικό superfood

Γράφει: |

Ο τύπος της σταφίδας εξαρτάται από την ποικιλία σταφυλιών, το χρώμα και το μέγεθος. Δύο οι βασικές ποικιλίες σταφίδας:  Ανοιχτόχρωμες/ Σουλτανίνες : Κίτρινα σταφύλια χωρίς σπόρους . Παράγονται ευρέως

Διατροφή

Δυσκοιλιότητα & απώλεια βάρους

Γράφει: |

Η  δυσκοιλιότητα έχει διάφορες μορφές που ορίζονται από την συχνότητα και την δυσκολία των κενώσεων, όπως επίσης και από την μορφή των κοπράνων. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική

Ποιες χημικές ουσίες μας παχαίνουν

Γράφει: |

H  επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία, ερευνάται όλο και πιο έντονα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Περιβαλλοντικοί ρύποι είναι χημικές ουσίες που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μεγαλύτερη

Κορεσμένα λιπαρά στα γαλακτοκομικά & υγεία

Γράφει: |

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν το συχνότερο αίτιο θανάτου στον δυτικό κόσμο.  Από διατροφικής σκοπιάς, είναι γνωστή η σχέση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αύξησης των επιπέδων LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες),

Πώς αντικαθιστούμε το κρέας στην διατροφή μας;

Γράφει: |

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος

Μάραθος & ιογενείς λοιμώξεις

Γράφει: |

Ο μάραθος χρησιμοποιειται ως "φυσικό φάρμακο" πάνω από 1.000 χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι ένα συστατικό του, η θυμοκινόνη,  μπορεί να "μετριάσει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα με καλό τρόπο, εμποδίζοντας

Συστατικά διατροφής κατά καρκίνου του προστάτη

Γράφει: |

Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν τον ρόλο τους είδους της διατροφής και των συστατικών της,  στη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης του καρκίνου  προστάτη.  Σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μία τυπική

Η ποσότητα του καφέ και ο εγκέφαλος μας

Γράφει: |

Ο καφές ως ρόφημα  βρίσκεται στο επίκεντρο debate επιστημόνων, εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκατοντάδες μελέτες έχουν γίνει, πολλές φορές με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες, όπως

Μήπως φταίει η βιταμίνη D;

Γράφει: |

H βιταμίνη D ουσιαστικά είναι μια ορμόνη, που επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού. Τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί σε πλειάδα μελετών, η σχέση της επάρκειας βιταμίνης D με την

Αλκοολούχα ποτά με…θερμίδες στην ετικέτα

Γράφει: |

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο. Πολλές αιτίες θανάτου σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ύπατος , καρδιαγγειακά

“Λειτουργικά” ψωμιά & παξιμάδια  

Γράφει: |

Λειτουργικά ονομάζονται τα ψωμιά, που μπορούν- μέσω των συστατικών τους- να επιδράσουν ευεργετικά στον οργανισμό. Λειτουργικά θεωρούνται ψωμιά & παξιμάδια με χαρουπάλευρο, αλεύρι Ζέας, σπόρους, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Υπάρχει

Λαχανικά με νιτρικά ευεργετικά για τα αγγεία

Γράφει: |

Φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα αγγεία μας. Τα νιτρικά άλατα σχετίζονται με την ελαστικότητα των αγγείων. Τα λαχανικά αυτά είναι προτιμότερο να