• Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά).
  • Είναι το «εργαλείο» που χρησιμοποιούμε για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.
  • Ωστόσο όλο και περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο, αμφισβητούν την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του Δείκτη Μάζας Σώματος για την διαχείριση του βάρους  και της υγεία μας.

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σημαντικό να αξιολογούμε και άλλους δείκτες για την διαχείριση του  βάρους μας, δεδομένου ότι ο ΔΜΣ δεν παρέχει πληροφορίες για τη σύσταση σώματος και ειδικότερα τα επίπεδα σωματικού λίπους, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Για του λόγου το αληθές άλλη μια μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας, μια μελέτη ανασκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science.

Έδειξε ότι o ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), ο οποίος βασίζεται στο ύψος και το βάρος ενός ατόμου, είναι ένα ανακριβές μέτρο της περιεκτικότητας σε σωματικό λίπος και δεν λαμβάνει υπόψη τη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, τη συνολική σύσταση του σώματος και τις διαφορές φυλής και φύλου.

Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για πιο ακριβή, πρακτικά και οικονομικά εργαλεία για τη μέτρηση του λίπους και των σκελετικών μυών, καθώς και βιοδείκτες που μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τους κινδύνους ασθενειών και θνησιμότητας.

Οι πρόοδοι για τη βελτίωση της μέτρησης της παχυσαρκίας και των σχετικών παραγόντων, θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του βέλτιστου βάρους για ένα άτομο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η γενετική, η φυσική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και τους νέους δείκτες αίματος και τις μεταβολικές παραμέτρους, που μεταβάλλονται από την παχυσαρκία. 

Με βάση τα όσα προτείνονται από τους ειδικούς,  στους επιπλέον δείκτες περιλαμβάνεται η περιφέρεια μέσης, που μπορεί επίσης να μετρηθεί γρήγορα κι εύκολα.

Η περιφέρεια μέσης χρησιμεύει για την εκτίμηση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, που έχει φανεί ότι αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη και σε περιπτώσεις που το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με το ΔΜΣ, αλλά η περιφέρεια μέσης υψηλή.

Επομένως εκτός από το σωματικό βάρος και το δείκτη μάζας σώματος θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά και η περιφέρεια μέσης, τόσο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όσο και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Προτείνεται η αναλογία ΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΥΨΟΣ, ως καλύτερος προγνωστικός δείκτης από τον ΔΜΣ. Σύμφωνα με τους ερευνητές  «Η διατήρηση της περιφέρειας της μέσης, σε λιγότερο από το μισό ύψος ( σε εκατοστά),  μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για κάθε άτομο στον κόσμο». 

Για παράδειγμα αν το ύψος κάποιου είναι 1.70 δηλαδή 170 εκατοστά, η περιφέρεις μέσης του θα πρέπει να είναι κάτω από 85 εκατοστά.

Συμπερασματικά

Εφοδιαστείτε λοιπόνμε  μια μεζούρα, ώστε να  διαχειρίζεστε με πιο σωστό τρόπο το σωματικό σας βάρος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: