• Μήπως έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια αυτήν την περίοδο του χρόνο;
  • Δεν είσαι μόνος. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η  αίσθηση της έλλειψης ενέργειας, ακόμα και της κακής διάθεσης ή της κατάθλιψης, μπορεί να κορυφωθεί τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

“Η αλήθεια είναι ότι οι πιο μικρές μέρες και ο πιο κρύος καιρός, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γενική μας ευεξία,” υποστηρίζει η Goali Bocci, Ph.D., κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Pepperdine University.

Αλλά η Bocci υποστηρίζει ότι η διάθεσή σου δεν χρειάζεται να χαλάσει γιατί πέφτει η θερμοκρασία. Για την ακρίβεια, υιοθετώντας μερικές καθημερινές συνήθειες, μπορείς να νιώθεις καλύτερα όλον το χρόνο. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

Μείνε ενεργός

Ακόμα και ο πιο αφοσιωμένος εργαζόμενος μπορεί να χάσει το κίνητρό του όταν ο καιρός είναι μουντός. Από την άλλη η τακτική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, οπότε είναι σημαντικό να αναζητήσεις φθινοπωρινές και χειμερινές εναλλακτικές στην προπόνηση που κάνεις το καλοκαίρι, τονίζει η  Bocci. Είτε είναι yoga, pilates, άσκηση με βάρη, ποδήλατο ή κάτι άλλο, το κλειδί είναι να είσαι συνεπής. Και εκτός αν είναι καταχείμωνο, μην υποτιμάς τη δύναμη ενός περιπάτου.

Έρευνες δείχνουν ότι το γρήγορο περπάτημα για μισή ώρα περίπου 5 φορές την εβδομάδα (ή 60 λεπτά τη μέρα 3 φορές την εβδομάδα) βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Τροφοδότησε το σώμα σου με ενέργεια

Η κατανάλωση ενός γλυκού σνακ μπορεί να μοιάζει ένας εύκολος τρόπος για να νιώσεις καλύτερα, αλλά μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Έρευνες δείχνουν ότι τείνουμε να ζητάμε λιπαρά φαγητά, όταν ο καιρός κρυώνει, αν και η Bocci υπογραμμίζει ότι αυτές οι τροφές μπορεί να μειώσουν την ενέργειά σου, αντί να την τονώσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερβολική ζάχαρη εκτοξεύει το ζάχαρο και στη συνέχεια το ρίχνει απότομα, όπως και την ενέργειά σου. Αν επιθυμείς υδατάνθρακες, επίλεξε ολικής αλέσεως, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά.

Ξανασκέψου την κατανάλωση αλκοόλ

Οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σημαντικές για να περιορίσεις το άγχος, το στρες και την απομόνωσή σου, οπότε ακόμα κι αν κάνει κρύο έξω, “προσπάθησε να διατηρήσεις την επαφή από κοντά,” αναφέρει η Bocci.

Αλλά πρόσεχε. Το λίγο κρασί με το σύντροφό σου μετά τη δουλειά ή μερικά ποτά με τους φίλους σου, χρειάζονται μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι διακόπτει τον ύπνο REM, σύμφωνα με έρευνα, κάτι που οδηγεί σε αίσθημα οκνηρίας και κακή διάθεση.

Αρχική δημοσίευση από την