- 1 φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια έχουν μόλις 60 θερμίδες.
- Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 8-10%.
- Για αυτό το παντζάρι έχει μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη 61 και χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο 5.
- Είναι εξαιρετικό συστατικό για σαλάτες.
Από την προηγούμενη μέρα τουλάχιστον, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κύβους, τα βάζουμε σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς, αφού πριν βάλουμε λάδι , ξύδι , αλάτι , σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά να μαριναριστούν. Κλείνουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε την φέτα και μανούρι ή αν θέλουμε ανθότυρο, σε ένα ηλεκτρικό επεξεργαστή τροφίμων (food processor). Αν δεν υπάρχει, λιώνουμε σε ένα μπολ με τα χέρια φέτα και μανούρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το λάδι και το πιπέρι. Τοποθετούμε το μείγμα σε κορνέ και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Το παντζάρι γλειφιτζούρι, το κόβουμε λεπτές φέτες στο μαντολίνο και τις βουτάμε σε λίγο ελαιόλαδο με αλάτι πριν γαρνίρουμε.
Η γαρνιτούρα με την τριμμένη φρυγανιά μπορεί να γίνει και από παλιό ψωμί αλλά την ψίχα του. Τοποθετούμε την φρυγανιά στο μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχει ένα χρώμα πράσινο με λευκό.
Στήσιμο πιάτου: Με το κορνέ δημιουργούμε μια βάση στο πιάτο μας από την μους του τυριού, ένα κρεβάτι όπου θα αρχίσουμε να τοποθετούμε τα μαριναρισμένα παντζάρια, τα οποία έχουμε στραγγίξει πριν. Μετά τοποθετούμε τα αμύγδαλα, γαρνίρουμε με τα γλειφιτζούρια παντζάρια και τέλος με τριμμένη φρυγανιά από μαϊντανό.
Παντζαροσαλάτα με μους φέτας!!!
Μπορούμε να τα βράσουμε με κόλιανδρο, φύλλα δάφνης, μπαχάρι.
100gr φέτα
50 gr ανθότυρο
1/2 κ.γ μαύρο πιπέρι
1-1/2 κ.σ ελαιόλαδο.
Ώμο και κομμένο σε φέτες στα 0.01 χιλιοστά στο μαντολίνο
10 φρυγανιές τριμμένες
30 φύλλα χωρίς κοτσάνι μαϊντανό φρέσκο