• Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια γιορτών, όπως είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι επισκέψεις στους γιατρούς, ασθενών με συμπτώματα και επιπλοκές από Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή).
  • Στην ΗΠΑ, ο αριθμός των περιστατικών αυτών τείνει να αυξάνεται κάθε χρόνο, γύρω από την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) και τα Χριστούγεννα.

Ηαύξηση περιστατικών με επιπλοκές από πέτρες στην χολή, που καταγράφεται κατά την εορταστική αυτή περίοδο, αποδίδεται στην υπερβολή που παρατηρείται το Πάσχα όσον αφορά στην κατανάλωση γευμάτων πλούσια σε λιπαρές ουσίες.

Οι πλούσιες, λιπαρές τροφές – αυτές που πολλοί από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία όλο το χρόνο –, μπορούν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα συμπτώματα από την χοληδόχο κύστη, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών, όπως είναι η χολοκυστίτιδα και η παγκρεατίτιδα. 

Οι ασθενείς παρουσιάζονται συνήθως με δυσπεπτικά ενοχλήματα και κοιλιακό άλγος στο επιγάστριο, δεξιά άνω κοιλία, το οποίο μπορεί να αντανακλά στην πλάτη και το δεξιό ώμο.  

Πως συνδέονται οι τροφές το Πάσχα με τα συμπτώματα και τις επιπλοκές από τη χολή

Η χοληδόχος κύστη (στην καθομιλουμένη χολή) είναι ένας ασκός, που αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι). Οι πέτρες στη χολή οφείλονται στον  υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη, και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όταν εμποδίζουν την έξοδο της χολής από το ήπαρ ή από τη χοληδόχο κύστη.

Μια επιπλοκή από χολολιθίαση μπορεί να παρουσιαστεί με κοιλιακό άλγος, δλδ πόνο που συνοδεύεται από πυρετό, ίκτερο (κίτρινη χροιά του δέρματος), ναυτία ή έμετο. 

Πολλοί άνθρωποι, 1 στους 4,  μπορεί να έχουν πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) αλλά να είναι ασυμπτωματικοί ή να έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, που να μην έχουν οδηγήσει τους ασθενείς στη διάγνωσή της χολολιθίασης. Τα πλούσια γεύματα σε λιπαρές τροφές, προκαλούν μεγαλύτερη συστολή της χοληδόχου κύστης σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης της χολής, για να βοηθήσει με τη χώνεψη των λιπαρών τροφών.

Πως να περιορίσετε τα συμπτώματα από τη χοληδόχο κύστη

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα από τη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στη χολή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Θα πρέπει να αποταθείτε στο ιατρό σας και να συζητήσετε για να να καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία για την κατάστασή σας.

Η συμπτωματική χολολιθίαση έχει ένδειξη για αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή).

Μέχρι το χειρουργείο ή αν αποφασίσετε να μην χειρουργηθείτε, πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ούτως ώστε να μειώσετε όσο το δυνατό γίνεται τις λιπαρές τροφές από το διαιτολόγιό σας. 

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ιατρό σας άμεσα.  

Με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η σίτιση είναι άμεση χωρίς περιορισμούς και το πρόβλημα λύνεται οριστικά. 

Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, η σύγχρονη χειρουργική ταΐζει αμέσως τον ασθενή, σε αντίθεση με τις παλιές μεθόδους.

Συμπερασματικά

Το Πάσχα είναι καλό για την συνολικότερη υγεία μας να αποφεύγουμε τις υπερβολές στην κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών, ιδιαιτέρως αν έχουμε ήδη συμπτώματα από την χολή.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://renaissance.stonybrookmedicine.edu/surgery/blog/gallbladder-survival-guide-preventing-an-er-visit-over-thanksgiving-2018

https://www.niddk.nih.gov/