• Για πολλούς αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια που προσδίδει στη διατροφή τους ιταλικό ταμπεραμέντο.
  • Για άλλους κάτι απαγορευμένο, καθώς φοβούνται ότι θα τους δώσει βάρος.
  • Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας και μια ήπια κατανάλωση δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στην υγεία ούτε στη σιλουέτα σας.

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μαγείρεμα, την ποσότητα λιπαρής ύλης που θα βάλουμε (είτε βούτυρο είτε λάδι) και τα επιπλέον υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτά θα καθορίσουν και τις θερμίδες του πιάτου μας, οι οποίες σε γενικές γραμμές μπορεί να κυμαίνονται από 400 για ένα πιάτο μαγειρεμένο με λίγο ελαιόλαδο και σάλτσα λαχανικών) μέχρι και τις 800 ή και περισσότερες για μια «περιποιημένη» καρμπονάρα.

Μακαρόνια σκέτα με τυρί και ελαιόλαδο

Αποτελούν ίσως την πιο light επιλογή ζυμαρικού. Μας δίνουν ενέργεια, καλής ποιότητας πρωτεΐνη και ασβέστιο και σχετικά λίγα λιπαρά (αν το τυρί που βάλουμε είναι και πιο χαμηλό σε λιπαρά). Θα μπορούσε να αποτελέσει είτε ένα κανονικό γεύμα είτε και ένα ήπιο βραδινό.

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και τυρί τριμμένο

Η παραδοσιακή ναπολιτάνα είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για όσους  θέλουν κάτι πιο υγιεινό. Βάζουμε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιόλαδου και μπορούμε να προσθέσουμε άφθονα λαχανικά, για να δώσουμε στο γεύμα πολλές φυτικές ίνες και περισσότερες βιταμίνες.

Μακαρόνια με σάλτσα πέστο

Ανεβαίνουμε λιγάκι σε θερμίδες, αλλά είμαστε πολύ καλά σε  θρεπτική αξία. Η παρουσία του βασιλικού δίνει πολλά συστατικά, χωρίς λίπος και αλάτι.

Μακαρόνια με τόνο ή θαλασσινά

Η παρουσία των θαλασσινών προσδίδει στο πιάτο απαραίτητα καλά ω3 λιπαρά που είναι σημαντικά για την καρδιά μας, αλλά και αρκετή πρωτεΐνη που μας χορταίνει καλύτερα. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη προτιμήστε τα με τόνο.

Μακαρόνια με κιμά

Η γνωστή μακαρονάδα που έθρεψε γενιές και γενιές. Συνδυάζει πλήρως το άμυλο των ζυμαρικών με την πρωτεΐνη του κιμά. Ωστόσο, περιέχει περισσότερα κακά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Μια πιο υγιεινή εκδοχή της είναι με κιμά από κοτόπουλο.

Μακαρόνια καρμπονάρα

Η κορυφή του παγόβουνου των θερμίδων. Τα υλικά της, δηλαδή το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, το αυγό, το μπέικον ή το ζαμπόν, απογειώνουν τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη της. Θα μπορούσατε ωστόσο να φτιάξετε μια πιο light εκδοχή της, χρησιμοποιώντας άπαχη κρέμα γάλακτος, χωρίς αυγό, με ζαμπόν γαλοπούλας και πολλά μανιτάρια.

Συμπερασματικά

Η μακαρονάδα μπορεί να αποτελέσει, αναλόγως με τις επιλογές μας, ένα θρεπτικό, χορταστικό και υγιεινό πιάτο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

USDA, Nutritional Database, 2020

Douglass, J. S. and Matthews, R. H.. Nutrient content of pasta products. Cereal Foods
World, 1982