• Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο.
  • Συνοδεύεται από κόπωση,  διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα μνήμης και διάθεσης.
  • Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν μετά από ένα συμβάν, όπως σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες.
  • Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ινομυαλγία από ό,τι οι άνδρες.
  • Δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
  • Η οστεοπαθητική, η θεραπευτική άσκηση, η χαλάρωση και τα μέτρα μείωσης του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ηινομυαλγία είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και εκδηλώνεται με χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και ευαισθησία των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων, χωρίς ανιχνεύσιμη φλεγμονή. Ωστόσο η ινομυαλγία δεν προκαλεί βλάβη στο σώμα ή παραμόρφωση.

Η κόπωση επηρεάζει το 90% των ασθενών και οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές. Η ινομυαλγία μπορεί να σχετίζεται με άλλες ρευματικές καταστάσεις και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η διάγνωση συχνά γίνεται απο Ρευματολόγο. Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες (90%) συχνότερα από ότι τους άνδρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 20-55 ετών. Η ακριβής αιτιολογία της εξακολουθεί να ερευνάται.

Τα άτομα βιώνουν συνεχή ενεργοποίηση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος που οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υπερβολικές γαστρικές εκκρίσεις και συσπάσεις, ανωμαλίες συστολής των λείων μυών σε όλη την πεπτική οδό, γρήγορη και ρηχή αναπνοή και αγγειοσυστολή.

Ο μυϊκός πόνος θεωρείται το κύριο σύμπτωμα της ινομυαλγίας, που συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς ως «πόνος ή κάψιμο» ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα.

Θεραπευτική Άσκηση

Έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την ικανότητά των πασχόντων για δραστηριότητα,  ενώ ελαχιστοποιεί τα συμπτώματά τους που σχετίζονται με ινομυαλγία.

Συγκεκριμένα, η αερόβια δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, τη γνωστικές διαταραχές και τις διαταραχές του ύπνου.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης τον κυτταρικό μεταβολισμό και την αναπνευστική ικανότητα του ασθενούς, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τον τόνο και αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου μέσα στα συστήματα του σώματος, γεγονός που τελικά- όπως φάνηκε στις μελέτες-  ελαχιστοποιεί τον χρόνιο πόνο και την κόπωση.

Μια άλλη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις αερόβιας και μυϊκής ενδυνάμωσης είναι αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ευημερίας σε άτομα με ινομυαλγία και ότι οι διατάσεις και οι αεροβικές ασκήσεις αυξάνουν την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Επιπλέον, η συνδυασμένη άσκηση- αερόβια, ασκήσεις αντιστάσεων και διατάσεις-  παράγει τη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οστεοπαθητική

Μια σειρά οστεοπαθητικών θεραπειών μπορεί να είναι επωφελής για ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία.

Αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά των συμπτωμάτων,  το θεραπευτικό πρωτόκολλο 10 Συνεδρίες σε 12 Εβδομάδες.

Η οστεοπαθητική θεραπεία έχει επιτύχει κλινικά σημαντική βελτίωση του πόνου, σε σύγκριση με την ομαδα έλεγχου στις μελέτες.

Η Οστεοπαθητική Κινητοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί ως παρέμβαση για ασθενείς με ινομυαλγία,  με δράση στα ανιόντα μονοπάτια του πόνου που ενδεχομένως εμπλέκονται στην κεντρική διαδικασία ευαισθητοποίησης  και την διαμορφώση της εμπειρίας του πόνου.

Βελονισμός
Ο βελονισμός αποδεικνύεται  αποτελεσματικός  στην ανακούφιση του πόνου (VAS, κλίμακα 0-10 cm) και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός στην ανακούφιση του πόνου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα.

Η θεραπεία βελονισμού είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για ασθενείς με ινομυαλγία και μπορεί να προταθεί για τη διαχείριση του συνδρόμου.

Συμπερασματικά

Η ολιστική αντιμετώπιση με Φυσικοθεραπεία, Οστεοπαθητική και Βελονισμό,  αποτελεί κλειδί στην ανακούφιση των ασθενών με Ινομυαλγία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365227/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29291206/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28892807/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32967389/