• Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ζήσει, προσωπικά ή σε κάποιον κοντινό τους άνθρωπο, τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας και της ζαλάδας
  • Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν ή  και να είναι εντελώς ανεξάρτητα
  • Ας δούμε με απλά λόγια τι ακριβώς σημαίνει το καθένα από αυτά τα συμπτώματα, πού μπορεί να οφείλονται και πώς μπορεί να συνυπάρχουν

Κεφαλαλγία σημαίνει «πονοκέφαλος». Υπάρχουν εκατοντάδες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο… Η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως είναι εξαιρετικά συχνές αιτίες πονοκεφάλου.

Τα χαρακτηριστικά για την ημικρανία συμπτώματα είναι η ύπαρξη δυσανεξίας στο φως και τους ήχους κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Ωστόσο, πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν και σοβαρές και επικίνδυνες αιτίες, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου και τα ανευρύσματα, αλλά και αιτίες όπως η ιγμορίτιδα και τα προβλήματα των ματιών ή των δοντιών. Τα χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας εξαρτώνται προφανώς από την αιτία της.

Γενικά, σε κάθε νεοεμφανιζόμενη κεφαλαλγία που αλλάζει σημαντικά χαρακτήρα, πρέπει να γίνει εκτίμηση από νευρολόγο για να βρεθεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Σε κάποιες μορφές κεφαλαλγίας μπορεί να συνυπάρχει και ζαλάδα.

Γιατί αισθανόμαστε ζαλάδα

Ο όρος ζαλάδα ή ζάλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διάφορα συμπτώματα. Κάποιοι άνθρωποι, λέγοντας ζαλάδα εννοούν την ανακατωσούρα στο στομάχι και την τάση για εμετό, που αλλιώς ονομάζεται και ναυτία και είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα της ημικρανίας.

Επίσης, ως ζαλάδα μπορεί να περιγραφεί η διαταραχή της ισορροπίας, η αστάθεια,  αλλά και  ένα αίσθημα ότι το κεφάλι είναι «θολό», «βαρύ» ή και «ελαφρύ». Η ζαλάδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Συστηματικές παθήσεις, όπως μια σημαντική αναιμία ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.

Επίσης, σοβαρές παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, μαζί βέβαια με άλλα συμπτώματα. Παθήσεις του λαβυρίνθου που προκαλούν ίλιγγο κατά τη φάση αποδρομής ενός επεισοδίου, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα

Και ασφαλώς, η ημικρανία μπορεί να είναι η αιτία μιας ζαλάδας. Και υπό αυτή την έννοια, τα συμπτώματα της ζαλάδας μπορεί να οφείλονται σε ημικρανία, κυρίως αν παρουσιάζονται χρονικά παράλληλα με μία κρίση, οπότε και είναι τμήμα της ημικρανίας ή αν παρουσιάζονται σε ανθρώπους με συχνή ή καθημερινή ημικρανία.

Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλές φορές συμπτώματα ζαλάδας αποδίδονται σε ημικρανία, ως «αιθουσαία ημικρανία» όταν απλά δεν μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη εξήγηση, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς κανένα ιστορικό ημικρανίας ή με σπάνιες ημικρανίες, κάτι που είναι συνήθως λαθεμένο και οδηγεί σε εσφαλμένες θεραπείες!

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση πονοκεφάλου και ζαλάδας, θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση των συμπτωμάτων αυτών από ειδικό γιατρό.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Βικελής Μιχαήλ και συνεργάτες: Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες. Έκδοση Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, Αθήνα, 2021.

Mayo Clinic: Balance Problems, Symptoms and Causes https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/balance-problems/symptoms-causes/syc-20350474