• Μην παίρνετε ΠΟΤΕ την πρωτοβουλία για να  δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο  παιδί σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το παιδίατρό σας. Ο γιατρός πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διάγνωση ακούγοντας μόνο το βήχα. 
  • Μια χρήσιμη συμβουλή, που θα ήταν καλό να ακολουθείτε πάντα, ανεξάρτητα με την αιτία που τον  προκαλεί είναι η εξής: ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!

Ο βήχας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κοινού κρυολογήματος. Για τον βήχα του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος είναι ο πιο συχνός βήχας στα παιδιά, η καλύτερη θεραπεία του είναι ο χρόνος.

Τα φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να καταστείλουν για λίγο το βήχα αλλά σίγουρα δε θεραπεύουν την αιτία που τον προκαλεί. 

Γι` αυτό ποτέ μην χορηγείτε φάρμακα από μόνοι σας διότι είναι πιθανό να δημιουργήσετε πρόβλημα, αφού δεν αφήνεται ο οργανισμός να αφαιρέσει με το βήχα τα φλέγματα που υπάρχουν στους πνεύμονες.

Μέτρα κατά του βήχα 

1. Δίνετε στο παιδί σας αρκετά υγρά. Τα υγρά βοηθούν έτσι ώστε η βλέννα-φλέγματα να γίνεται πιο λεπτόρρευστη, ώστε να μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό.
2. Διατηρείτε με μέτρο, υγρή την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν ειδικοί υγραντήρες που παράγουν υδρατμούς.

Να πάτε στον παιδίατρο σας άμεσα όταν…

1. Το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και μαζί με το βήχα έχει πυρετό.
2. Εάν ο βήχας συνοδεύεται: Εισολκή δέρματος(λακκάκια) μεταξύ των πλευρών του θώρακα/ Παρουσιάζει κυάνωση (“Μπλαβίζει” το πρόσωπο)/ Παρουσιάζει έντονο θόρυβο στην εισπνοή του και δεν “βγαίνει” η φωνή του όταν κλαίει/  Κάνει εμετό όταν βήχει ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης/ Έχει πόνο στο στήθος/ Ψηλό πυρετό(πάνω από 390Θ
3. Ο βήχας δεν το αφήνει να θηλάσει ή να πιεί γάλα.
4. Με το βήχα αποβάλλει αίμα.
5. Το παιδί έχει αγωνιώδες βλέμμα.
6. Το παιδί μπορεί να έχει εισροφήσει κάποιο αντικείμενο.
7. Το παιδί αναπνέει πολύ γρήγορα:
α. Μικρότερο των 2 μηνών με περισσότερες από 60 αναπνοές/λεπτό.
β. Ηλικίας 2-12 μηνών με περισσότερες από 50   »   »
γ. Ηλικίας  1-5 χρονών με περισσότερες από 40   »   ».

Συμπερασματικά

Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα είναι θέμα ειδικού και όχι επιλογή του γονέα με φάρμακα χωρίς συμβουλή παιδιάτρου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. http://www.pneumon.org/el_GR/september-december-2003-vol-16-issue-3/newsid789/177/showfulltext789/1
  2. http://repository.library.teimes.gr/xmlui/handle/123456789/4115