• Το κάπνισμα έχει σημαντικές βλαβερές συνέπειες στο ανθρώπινο σώμα. Ποιες όμως είναι οι συνέπειες αυτής της βλαβερής συνήθειας στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα;
  • Το τσιγάρο αποδεδειγμένα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του δέρματος και προκαλεί σημαντική φθορά, προκαλώντας εκτός της προφανούς γήρανσης και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του. 

Τι επηρεάζεται λοιπόν από τη χρήση καπνού;

Χροιά: Η έλλειψη οξυγόνου όπως και η δράση  των περίπου 7000 χημικών ουσιών του τσιγάρο, οδηγούν σε μία περισσότερο πορτοκαλί ή και γκρι θολή χροιά του δέρματος.

Επούλωση δέρματος: Εξαιτίας της αγγειοσυστολής των μικρών αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν το δέρμα και της ισχαιμίας μειώνεται κατά πολύ ο ρυθμός επούλωσης των τραυμάτων και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας ουλών.

Γήρανση: Το κάπνισμα φαίνεται ότι δρα καταστροφικά στο κολλαγόνο, την ελαστίνη αλλά και στα αγγεία του δέρματος με αποτέλεσμα εμφάνιση ρυτίδων και χαλαρού δέρματος (μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια).

Πιο σημαντική βέβαια θεωρείται η αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση κάποιων νόσων όπως η ψωρίαση, καρκίνοι δέρματος, λοιμώξεις δέρματος (λόγω πιο αδύναμης άμυνας), εμφάνιση τηλεαγγειεκτασιών (διατεταμένα αγγεία στο δέρμα) κλπ.

Συμπερασματικά

Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα και γρήγορα θα οδηγήσει σε βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος αλλά και θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση αρκετών νοσημάτων του δέρματος.