• Η ροδόχρους νόσος είναι μία κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία των μικρών αγγείων του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη ερυθρότητα στο πρόσωπο. 
  • Χαρακτηριστικά εμφανίζεται στο κεντρικό πρόσωπο, δηλαδή κυρίως παρειές, μέτωπο, μύτη.

Όσο εξελίσσεται η ροδόχρους νόσος, εμφανίζονται μικρές μόνιμες ευρυαγγείες (τηλεαγγειεκτασίες) στα σημεία της ερυθρότητας, ενώ σε άλλες μορφές και στάδια της νόσου είναι δυνατόν να παρουσιαστούν και βλατιδοφλυκταινίδια (ερυθρα σπυράκια με πύον ή χωρίς) όπως επίσης και μόνιμη παραμόρφωση της μύτης, η οποία φαίνεται διογκωμένη και με υφή σαν σφουγγάρι (ρινόφυμα).

Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία δεν προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία  και την καθημερινότητα.

Παλαιότερα, που δεν ήταν γνωστή η φύση της νόσου, ήταν εύκολο να παρερμηνευθεί ως χρόνιος αλκοολισμός (κόκκινα μάγουλα). Η βασική αιτία εμφάνισης είναι άγνωστη αν και πολλά αίτια έχουν ενοχοποιηθεί, όπως κληρονομικότητα, διαταραχές των αγγείων αλλά και παράσιτα που φυσιολογικά ζουν στο δέρμα μας. Σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την κατάσταση και οδηγούν σε έξαρση.

Οι παράγοντες αυτοί είναι το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά, το άγχος, η υψηλή θερμοκρασία και το κάπνισμα.

Συμπερασματικά

Είναι μία νόσος χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, δεν είναι μεταδοτική ενώ η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων οδηγεί σε μείωση των εξάρσεων. Φυσικά ο δερματολόγος μας θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για μείωση των συμπτωμάτων.