• Τα συμπτώματα, με τη συμβουλή του γαστρεντερολόγου, αντιμετωπίζονται με κατάλληλη διατροφή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή.
  • Μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων παίζει το στρες.
  • Η Λεμφική Παροχέτευση και Σπλαχνική Κινητοποίηση στην κοιλιά μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Η μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης και γενικά η Οστεοπαθητική Σπλαχνική Κινητοποίηση αποτελούν  ένα ακόμα μέσο στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

pastedGraphic.png

Στόχοι  είναι:

  • Η μείωση του πρηξίματος – φουσκώματος στην περιοχή της κοιλιάς
  • Αποβολή των τοξινών
  • Μείωση του στρες
  • Σωστότερη λειτουργία του εντέρου

Εφαρμόζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένο στην λεμφική παροχέτευση φυσικοθεραπευτή και με τη σύμφωνη γνώμη του γαστρεντερολόγου που παρακολουθεί τον ασθενή.

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές κινητοποίησης στην περιοχή της κοιλιάς, την βουβωνική περιοχή και όταν χρειάζεται στην περιοχή του κορμού και των ποδιών

Σκοπός είναι η αποκατάσταση της λεμφικής ροής στην περιοχή και η προώθηση της λέμφου σε άλλα σημεία του σώματος. Αποτέλεσμα είναι η αποβολή των τοξινών από την περιοχή και η άμεση ανακούφιση του ατόμου.

Διαφραγματική αναπνοή

Παράλληλα με τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, τεράστιο ρόλο στην αποκατάσταση του συγκεκριμένου συνδρόμου, παίζει και η διδασκαλία της σωστής διαφραγματικής αναπνοής.

pastedGraphic.png

Ο ασθενής καλείται να εισπνέει και να εκπνέει, φουσκώνοντας και βυθίζοντας την κοιλιά του αντίστοιχα, ώστε να ενεργοποιείται η κίνηση του διαφράγματος. Η κίνηση αυτή, βοηθά στην επιστροφή της λέμφου και τη σωστή λειτουργία της στην περιοχή της κοιλιάς και του κορμού.

Ακόμα, η διαφραγματική αναπνοή που συνδυάζεται με την κίνηση της κοιλιάς και του θωρακικού κλωβού, προωθεί την γενικότερη ευεξία και χαλάρωση, καθώς και την φλεβική επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Συμπερασματικά

Ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει τους ειδικούς χειρισμούς οστεοπαθητικής, διδάσκει τις αναπνοές και παρακολουθεί τον ασθενή τακτικά, για να επιτευχθεί το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό αποτέλεσμα.