- 1 στους 4 που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, βιώνουν καθημερινά σε κάποιο βαθμό φούσκωμα.
- Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται κιατακόρυφα σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
- Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ή πρόληψη του προβλήματος.
Το κοιλιακό φούσκωμα χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα πίεσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Συχνά σχετίζεται με την δυσπεψία και την κατακράτηση υγρών. Αν και ξεχωριστά θέματα, συχνά συνυπάρχουν με το φούσκωμα. Βασικά αίτια του φουσκώματος είναι η εντερική δυσβίωση, η αργή πέψη, η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, οι τροφικές δυσανεξίες και η ψυχολογική πίεση.
Συνήθως εμφανίζεται μετά την λήψη κάποιου γεύματος και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της ημέρας.
Ευερέθιστο έντερο + “Ευαισθησία” στους ολιγοσακχαρίτες
Το φούσκωμα είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ο αποκλεισμός τροφών που μπορεί να πυροδοτούν το πρόβλημα, όπως τρόφιμα που περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση έως και πλήρη αντιμετώπιση. Φυσικά, ο αποκλεισμός πρέπει να συμβεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κατόπιν ακολουθεί μία δοκιμασία σε κάθε κατηγορία τροφίμων για την καλύτερη διάγνωση αλλά και την βελτίωση της θρέψης μέσω μίας πιο ολοκληρωμένης διατροφής.
Τρόφιμα που πρέπει να αποκλεισθούν για 20-40 ημέρες είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τα όσπρια, ο αρακάς, τα ώριμα φρούτα, όλα τα σιτηρά όπως ψωμί και τα προϊόντα του, αλλά και τα ζυμαρικά, το γάλα και τα γλυκαντικά.
Ο αποκλεισμός θα πρέπει να διαρκέσει 20-40 ημέρες και η δοκιμασία το ίδιο.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε Ιταλικό πληθυσμό και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2020, με ανάλογες διατροφικές συνήθειες με αυτές των Ελλήνων, έδειξε ότι η διατροφή αυτή προσέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του φουσκώματος και γενικότερα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ (1).
Χρησιμοποιείστε προβιοτικά
Υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος και τον κοιλιακό πόνο (2). Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά γένη βακτηρίων. Εκείνα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μελέτες είναι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια.
Ο ρόλος των πεπτικών ενζύμων
Τα ένζυμα παράγονται από διαφορετικά όργανα και εξυπηρετούν την διάσπαση των τροφών σε μικρότερα μέρη. Ορισμένοι άνθρωποι υστερούν στην παραγωγή ενζύμων απαραίτητων για την διάσπαση των υδατανθράκων (3). Η συμπληρωματική τους χρήση, παράλληλα με τα γεύματα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική.
- Γαλακτοσιδάση: Βοηθάτην διάσπαση των ολιγοσακχαριτών και έτσι συμβάλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος.
- Λακτάση: Βοηθά στην διάσπαση της λακτόζης. Χρησιμοποιείται πριν την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
- Σε ορισμένες παθολογικές περιπτώσεις όπου υπάρχει έκπτωση στην λειτουργία του παγκρέατος ή του ήπατος, η χρήση πεπτικών ενζύμων μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και την τελικά την βελτιωμένη θρέψη του ασθενούς.
Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα βασικό αίτιο για την πρόκληση του φουσκώματος. Η συνεχής ύπαρξη σκληρού υπολείματος στον εντερικό αυλό, προκαλεί διάταση και μειώνει τον ρυθμό κίνησης των τροφών.
Συστήνεται λοιπόν: Η τακτική και επαρκής κατανάλωση υγρών, η τακτική και ήπια άσκηση, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες αλλά φτωχών σε ολιγοσακχαρίτες.
Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη πίεση στον πεπτικό σωλήνα
Ορισμένες τροφές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της πίεσης, όπως τα αεριούχα ποτά και αναψυκτικά, η τσίχλα και οι καραμέλες (λόγω της αυξημένης κατάποσης αέρα).
Προσαρμόστε τον όγκο και την ώρα των γευμάτων
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αλλά και η κατανάλωση γευμάτων σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, εντείνει το αίσθημα του φουσκώματος. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα και σε ευχάριστο ή ήρεμο περιβάλλον.
Κάντε άσκηση χαμηλής έντασης
Η ήπια άσκηση συμβάλλει στην ταχύτερη διέλευση των αερίων από των εντερικό αυλό. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος ή τουλάχιστον της διάρκειας του. Σε έρευνα που έγινε με χορήγηση αερίου στο πεπτικό σύστημα, άτομα που ασκήθηκαν στην συνέχεια, κράτησαν μόλις το 24% ενώ οι υπόλοιποι το 45%.
Χρησιμοποιήστε πρακτικές χαλάρωσης
Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, ένας περίπατος, μία χαλαρή συζήτηση ή έστω και μερικές ευχάριστες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή. Μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 15 λεπτών διαλογισμού καθημερινά για 1 έτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος.
Συμπερασματικά
Το ενοχλητικό φούσκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την βοήθεια διατροφολόγου και γαστρεντερολόγου.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182648/
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/716/htm (Full Text)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21418261/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/
- Ariana Cingolani, et al: Feasibility of Low Fermentable Oligosaccharide, Disaccharide, Monosaccharide, and Polyol Diet and Its Effects on Quality of Life in an Italian Cohort, Nutrients 2020
- S Guglielmetti , ε, et al: Bifidobacterium Bifidum MIMBb75 Significantly Alleviates Irritable Bowel Syndrome and Improves Quality of Life, Pharmacol Ther, 2011
- Brian Lacy, et al: Pathophysiology, Evaluation and treatment of bloating, Gastroenterology and Hepatology, 2011