• Αν κοιτάξεις γύρω σου, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν επιθετική στάση και συμπεριφορά.
  • Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι σχεδόν πάντα στην αντίδραση και στην επίθεση και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που επιδεικνύουν επιθετική στάση μόνο κάτω από ορισμένες καταστάσεις.
  • Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, είναι επιθετικοί, αντί να διατηρούν την ψυχραιμία τους και την εσωτερική τους γαλήνη;
  • Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των ανθρώπων;

Ηεπιθετικότητα, είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ακαμψία, μισαλλοδοξία, αγένεια και συχνά ανεβασμένο τον τόνο της φωνής, του ανθρώπου που διακατέχεται από αυτήν. Αυτή η συμπεριφορά στερείται τακτ και ευγένειας,  συνήθως προκαλεί θυμό, επιφυλακτικότητα, άγχος και φόβο στους άλλους ανθρώπους.

Η επιθετική στάση και συμπεριφορά αποξενώνει τους ανθρώπους. Οι καβγάδες παίρνουν την θέση των υγιών σχέσεων, και τις οδηγούν σε αδιέξοδο και ρήξη φέρνοντας την δυστυχία. Συχνά εκδηλώνεται προφορικά, ενώ κάποιες φορές μπορεί να μετατραπεί σε σωματική επίθεση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής και τα δύο μέρη.

Οι άνθρωποι, που εμφανίζουν αυτή την συμπεριφορά, επιμένουν στις απόψεις τους, και δεν ακούνε τους γύρω τους. Συχνά εκδηλώνουν εγωκεντρική συμπεριφορά και δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των άλλων.

Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εμφανίζουν επιθετικότητα.

#1

Κάποιες φορές οι άνθρωποι, παρασύρονται  κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, από την ένταση αυτής με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ένταση της φωνής τους, προσπαθώντας να επιβάλλουν τις απόψεις τους, στους άλλους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μιλήσει ή να τους απαντήσει.

#2

Ένα άτομο που αισθάνεται ανασφάλεια, και στερείται αυτοεκτίμησης, μπορεί να συμπεριφέρεται ενστικτωδώς με επιθετικό τρόπο, για να καλύψει αυτή του την ανασφάλεια, την έλλειψη εσωτερικής δύναμης και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

#3

Η κριτική επίσης είναι ένας παράγοντας που προκαλεί επιθετική συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο θυμό που προκαλείται από την κριτική που δέχεται κάποιος.

#4

Τα συναισθήματα κατωτερότητας μπορεί επίσης να είναι ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς.

#5

Ο θυμός και η δυσαρέσκεια έχουν επίσης την δύναμη να προκαλέσουν μια επιθετική συμπεριφορά.

#6

Οι άνθρωποι, γίνονται επιθετικοί όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από τους άλλους ανθρώπους. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση και συμπεριφορά, με στόχο και απώτερο σκοπό να προστατευθούν από την απειλή.

#7

Όταν κάποιος ζει σε επιθετικό περιβάλλον, ή έχει αντιμετωπίσει παρόμοια συμπεριφορά από μικρή ηλικία, είναι πιθανό να συμπεριφερθεί ενστικτωδώς με τον ίδιο τρόπο.

#8

Το άγχος, η νευρικότητα ή η αδύναμη υγεία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά.

Ποιο είναι το αντίδοτο για την επιθετικότητα;

Όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να αποφύγεις αυτήν τη συμπεριφορά. Με το να παραμένεις ήρεμος, γεμάτος εσωτερική γαλήνη και αυτοκυριαρχία, χωρίς να ανεβάσεις τον τόνο της φωνής σου, αυτό δείχνει εσωτερική δύναμη και ασφάλεια, και θα κάνει τους ανθρώπους να σε αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό.

Ένα ήρεμο μυαλό, και ένας ορισμένος βαθμός πειθαρχίας είναι το αντίδοτο για την επιθετικότητα. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν,  να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος και να μην επηρεάζεσαι συναισθηματικά, όταν οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν με σκληρότητα ή προσπαθούν να βλάψουν τα συναισθήματά σου.

Αρχική δημοσίευση από τον