• Μπαίνοντας σε πιο ζεστές θερμοκρασίες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους πολλά νόστιμα φρούτα
  • Κάθε φρούτο της άνοιξης έχει τα δικά του, ευεργετικά για την υγεία μας συστατικά.

Κεράσια

Χαρακτηριστικά και αγαπημένα φρούτα που προσφέρουν και πλήθος πολύτιμων κι ευεργετικών συστατικών. Ειδικότερα τα κεράσια περιέχουν φυτικές ίνες που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και σημαντικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, συστατικών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αντίστοιχα. Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ αποτελούν και μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο κι έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Η θρεπτική αξία των κερασιών ενισχύεται επίσης από την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, συστατικά που ευθύνονται και για το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Ένα μικρό μπωλ θα μας δώσει μέχρι 35 – 40 θερμίδες.

Φράουλες
Οι φράουλες αποτελούν μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων. Ειδικότερα, αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και λοιπών συστημάτων του οργανισμού. Υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους   και σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ίσως όμως τα σημαντικότερα συστατικά της είναι ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Δίνουν 50 θερμίδες ανά μπωλάκι.

 

Μούσμουλα
Τα μούσμουλα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Παράλληλα ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο για τα μάτια και το δέρμα μας.

Εμπεριέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β και ιδιαιτέρως φυλλικού οξέος, ενώ μας δίνουν μαγγάνιο, καθώς και επίσης πολλά αντιοξειδωτικά από την κατηγορία των φλοβονοειδών.

Δίνουν 47 θερμίδες ανά μπωλ 100 γρ.

Βερίκοκα
Ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ενώ περιέχουν  σημαντικά ποσά βιταμίνης C μιας επίσης σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης.

Τρία βερίκοκα των 35 γραμμαρίων το καθένα μας δίνουν 50  θερμίδες.

Συμπερασματικά

Τα φρούτα της άνοιξης αποτελούν σημαντικό κομμάτι, μιας αντιοξειδωτικής διατροφής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

usda.gov, seasonal-produce-guide, 2020

Di Noia J. Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach. Prev
Chronic Dis 2014