• Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μια συχνή και εξαιρετικά επίπονη πάθηση των ώμων.
  • Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος κατά την κίνηση του χεριού, αλλά κάποιες φορές είναι αρκετά έντονος και κατά την ανάπαυση.
  • Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία, αλλά και αρθροσκόπηση ώμου όταν είναι απαραίτητο.

Ηασβεστοποιός τενοντίτιδα προκαλείται από τη συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου, μέσα στη μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τοπικής φλεγμονής των τενόντων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και τη σταθερότητα του άνω άκρου και του ώμου. Η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και χρόνια δυσκαμψία του ώμου. 

Αίτια που προκαλούν την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα Ώμου

Τα αίτια που προκαλούν την ασβεστοποιό τενοντίτιδα δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα. Παρουσιάζεται κατά μέσο όρο σε ηλικίες 30–60 χρονών και εκτιμάται ότι αυτό που την πυροδοτεί είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούν την εκφύλιση του τενοντίου πετάλου. Έχει παρατηρηθεί πως είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος- συχνά με εξάρσεις και υφέσεις- κατά την κίνηση του χεριού, αλλά κάποιες φορές είναι αρκετά έντονος και κατά την ανάπαυση. Εντοπίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το χέρι.

Πως διαγιγνώσκεται η πάθηση

Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση, απαιτείται μία απλή ακτινογραφία η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Σημαντικές πληροφορίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, καθώς αποκαλύπτουν ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.

Η αντιμετώπιση 

Ο συνδυασμός των κλασικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με φυσικοθεραπεία, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις έντονου πόνου μπορεί να απαιτηθεί ένεση κορτιζόνης για την καταστολή του πόνου και της φλεγμονής.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, οι τένοντες του ώμου παρουσιάζουν έντονη φλεγμονή και ο πόνος είναι διαρκής και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Τότε, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκόπηση του ώμου, μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.

Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου εισέρχεται στον ώμο μια μικροσκοπική κάμερα, μέσω της οποίας εντοπίζεται η πάσχουσα περιοχή και τα άλατα ασβεστίου αφαιρούνται με τη μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η επέμβαση διαρκεί 30 λεπτά περίπου και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, χωρίς να απαιτείται ακινητοποίηση του χεριού.

Συμπερασματικά

H ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του ώμου, αρκεί να ζητήσουμε βοήθεια από εξειδικευμένο επιστήμονα, εγκαίρως.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Current treatment concepts of calcifying tendinitis of the shoulder

A systematic review

Markus LoewMarc Schnetzke MD & Sven Lichtenberg

Obere Extremität volume 16, pages 85–93 (2021)

Calcific tendinitis of the shoulder

ANGELO DE CARLI,1 FERDINANDO PULCINELLI,1 GIACOMO DELLE ROSE,2 DARIO PITINO,3 and ANDREA FERRETTI1

Joints. 2014 Jul-Sep; 2(3): 130–136.