• Οι τενοντίτιδες είναι ο τρόπος του σώματος να μας φωνάξει «Αρκετά!!!», όταν καταπονούμε πολύ ένα μυ και μία άρθρωση. 
  • Η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Κυρίως μια ξαφνική αλλαγή σε κάποιες δραστηριότητες που απαιτούν από τον τένοντα την αποθήκευση ενέργειας (δηλαδή το περπάτημα, το τρέξιμο, το άλμα) και που συμπιέζουν τον τένοντα.
  • Μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση και μπορούν να αναπτύξουν πόνο στο τένοντα ακόμη και με ανεπαίσθητες αλλαγές στη δραστηριότητά τους.

Υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για τις τενοντίτιδες, αλλά υπάρχουν μερικές αλήθειες που πρέπει να ξέρουμε:

  1. Η τενοντίτιδα δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση – ο πόνος μπορεί να χαλαρώσει, αλλά επιστρέφει με τη δραστηριότητα και συχνά είναι πιο επώδυνος, λόγω του ότι η ανάπαυση δε βελτιώνει την ανοχή του τένοντα στη φόρτιση.
  2. Αν και υπάρχουν συμπτώματα και βιοχημικά στοιχεία φλεγμονής, δε θεωρείται ότι είναι μια κλασική φλεγμονώδης κατάσταση. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν εάν έχετε πολύ υψηλά επίπεδα πόνου, αλλά δεν είναι σαφές ποια επίδραση έχουν στους ιστούς και τα κύτταρα υπό φλεγμονή.
  1. Η άσκηση είναι η πιο τεκμηριωμένη θεραπεία για τενοντίτιδα – οι τένοντες πρέπει να φορτιστούν σταδιακά, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ανοχή στα φορτία της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου. 
  2. Η εικόνα βλάβης στην απεικόνιση (μαγνητική τομογραφία) δεν σημαίνει απαραίτητα πόνο – η εικόνα βλάβης είναι συχνή σε άτομα χωρίς πόνο. Επίσης, αν σας έχουν πει ότι έχετε «σοβαρό τραυματισμό του τένοντα» αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ότι δεν θα πάτε καλύτερα ή ότι θα έχετε αρνητική έκβαση. 
  3. Η τενοντίτιδα βελτιώνεται με το σωστό συνδυασμό και θεραπευτικό σχήμα παθητικών μορφών θεραπείας, όπως θεραπευτικό υπέρηχο, shockwaves, Tecar,  laser μαζί με άσκηση. Η φυσικοθεραπευτική άσκηση είναι το βασικό συστατικό της θεραπείας,  με τις παθητικές θεραπείες να υποβοηθούν αυτή. Πολλαπλές ενέσεις αντιφλεγμονώδων, ειδικότερα, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συνδέονται συχνά με μια φτωχότερη έκβαση.
  1. Η τενοντίτιδα ανταποκρίνεται αργά ακόμα και με τα σωστά θεραπευτικά σχήματα. Πρέπει να έχετε υπομονή, να γίνεται η σωστή άσκηση και προοδευτική φόρτιση και να αποφεύγονται οι «εύκολες λύσεις» – πάντα υπό την σωστή συνεργασία του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή.

Συμπερασματικά

Όλα τα παραπάνω  είναι γενικές αρχές και υπάρχουν περιπτώσεις όπου παθητικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων και της χειρουργικής επέμβασης είναι πολύ κατάλληλες για τη διαχείριση της τενοντίτιδας. Πάντα απαιτείται σωστή συνεργασία ασθενή με γιατρό και φυσικοθεραπευτή με στόχο τη ποιότητα ζωής του ατόμου.