- Το τσάι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο
- Προέρχεται από τα φύλλα του τεϊόδεντρου ή όπως είναι το επίσημο όνομα του από το φυτό Camellia sinensis
- Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι, προέρχονται από το ίδιο φυτό και η διαφορά μεταξύ τους είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους μετά τη συλλογή των φύλλων
- Νέα μεγάλη μελέτη αποδεικνύει την ευεργετική αντιοξειδωτική του δράση
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα αναφέρονται στις θετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην υγεία.
Μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά οφέλη του μαύρου τσαγιού. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και το δείγμα της περιελάμβανε 498.043 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 11 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα :
- Είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 12 %.
- Είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές αναφέρουν τα συστατικά του μαύρου τσαγιού που του δίνουν όλα αυτά τα οφέλη, είναι τα αντιοξειδωτικά του και πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες του.
Το μαύρο τσάι περιέχει ειδικές πολυφαινόλες που ονομάζονται θειαφλαβίνες και θειαρουμπιγίνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας και στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πιο μεγάλη κατανάλωση, πάνω από τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα, δεν φάνηκε να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, η προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν μείωσε τη θετική του δράση.
Συμπερασματικά
Πέρα από τον καφέ μπορεί και το μαύρο τσάι να βρει την θέση του στην καθημερινότητα μας, γιατί είναι ένα απολαυστικό ευεργετικό ρόφημα, είτε σκέτο είτε με λεμόνι ή ακόμη και με γάλα, όπως το πίνουν οι Άγγλοι.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
Tea Consumption and All-Cause and Cause-Specific Mortality in the UK Biobank A Prospective Cohort Study, Maki Inoue-Choi, Yesenia Ramirez, Marilyn C. Cornelis, Annals of Internal Medicine, August 2022