• “Δεν έχω χρόνο” μια φράση που κρύβει κάποια μυστικά..
  • Είναι αλήθεια; Πράγματι δεν υπάρχει χρόνος;

Σου έχει συμβεί να ζητήσεις σε κάποιον φίλο σου να βγείτε και να σου απαντήσει “Λυπάμαι, δεν έχω χρόνο”; Να ζητήσεις από κάποιον βοήθεια και η απάντηση να είναι και πάλι η ίδια.. “Δεν έχω χρόνο”; Μήπως σου έχει συμβεί το αντίθετο; Να απαντήσεις εσύ στην πρόταση κάποιου φίλου σου “Μακάρι να μπορούσα αλλά δεν γίνεται. Δεν έχω χρόνο”:

Στην σημερινή εποχή η φράση “Δεν έχω χρόνο” είναι από τις πλέον συνηθισμένες..

  • Θέλεις να πάμε σινεμά;
  • Δεν έχω χρόνο..
  • Μπορείς να με βοηθήσεις με την εργασία;
  • Δεν έχω χρόνο
  • Θέλεις να…
  • Δεν έχω χρόνο

(χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει την φράση του ο άλλος)

Το αστείο είναι, και είναι πραγματικά εκπληκτικό, ότι στην σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας, η επικοινωνία.. είναι απούσα! Και αλήθεια… Είναι αλήθεια; Πράγματι δεν υπάρχει χρόνος;

Τι κρύβεται πίσω από την φράση “Δεν έχω χρόνο”

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να λάβεις αυτή την απάντηση και κάποιες φορές να λαμβάνεις αυτή την απάντηση από τον ίδιο άνθρωπο επανειλημμένα και να αναρωτηθείς: “Μα πράγματι έχει τόσες δουλειές; Δεν έχει καθόλου χρόνο; Ή μήπως είναι μια δικαιολογία;”

Σε κάποιους ανθρώπους πράγματι ο χρόνος τους είναι περιορισμένος και παγιδευμένοι από το άγχος της καθημερινότητας, ούτε καν οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσες φορές απαντάνε στους φίλους, στους συνεργάτες, στους συγγενείς, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό την φράση “Δεν έχω χρόνο”.

Αυτοί οι άνθρωποι, πράγματι, και το ξέρω γιατί το έκανα κι εγώ, πίνουν τον καφέ τους γρήγορα σαν κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά χωρίς να αντιληφθούν καν την γεύση του.. Τρώνε γρήγορα.. Πλένονται γρήγορα.. Μιλάνε γρήγορα..

Είναι ανυπόμονοι με τους άλλους ανθρώπους όταν περιμένουν μια απάντηση “Πες το γρήγορα”.. Κοιμούνται λίγο.. Και βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα με τον χρόνο να προλάβουν. Είναι οι άνθρωποι που όταν σου λένε “Δεν έχω χρόνο” το λένε με κάθε ειλικρίνεια.

Τι γίνεται όμως όταν η φράση αυτή χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία; Και πως μπορείς να το καταλάβεις; Συνήθως πάει εκεί το μυαλό και η σκέψη σου όταν έχεις δώσει κι εσύ την απάντηση αυτή ως μια δικαιολογία;

Τι μπορεί να κρύβεται λοιπόν πίσω από κάθε “Δεν έχω χρόνο”;

#1 Να είναι αλήθεια και ο άνθρωπος που σου το λέει να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου.

Ίσως μάλιστα να χρειάζεται βοήθεια και θα είναι καλό, αντί να του δημιουργείς περισσότερο άγχος και στενοχώρια επειδή δεν μπορεί είτε να σε βοηθήσει είτε να βρει χρόνο για να τα πείτε και να βγείτε μια βόλτα, να τον ρωτήσεις αν θα μπορούσες να τον βοηθήσεις σε κάτι. Πού ξέρεις.. Μπορεί η βοήθεια σου να είναι τόσο πολύτιμη που να του ελευθερώσει πραγματικά χρόνο κι έτσι να πάτε και την βόλτα σας, να δείτε μια ταινία ή να σε βοηθήσει σε κάτι που χρειάζεσαι.

#2 Να έχει θέσει κάτι άλλο ως προτεραιότητα, έναντι αυτού που του ζητάς.

Μπορεί να σου ακούγεται σκληρό αλλά είναι μια πραγματικότητα. Μια μητέρα για παράδειγμα που έχει να μαγειρέψει για να ταΐσει το παιδί της, θα βάλει αυτή την προτεραιότητα στον χρόνο της έναντι άλλων.

#3 Να μην έχει τίποτα να κάνει αλλά να μην θέλει να κάνει και τίποτα.

Μπορεί να κάνει κρύο έξω και να μην θέλει να βγει. Μπορεί να μην έχει την διάθεση ή να είναι κουρασμένος. Αλλά δεν θέλει και να το παραδεχτεί, α) για να μην το πάρεις στραβά β) γιατί ξέρει ότι θα επιμείνεις και θα κουραστεί να σου εξηγεί σε τι φάση βρίσκεται κλπ. Βρίσκει λοιπόν καταφύγιο σε ένα “Δεν έχω χρόνο” και ησυχάζει.

Σίγουρα κάποιες από τις αιτίες, ή τις δικαιολογίες αν θέλεις, πίσω από αυτή την απάντηση μπορεί να φαίνονται σκληρές, αλλά είμαι σίγουρος, πως όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε χρησιμοποιήσει την φράση αυτή για κάποιον από τους παραπάνω λόγους.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τις φιλίες και τις σχέσεις μας με τους άλλους;

Όταν κάποιος ακούει αυτή την φράση και υποψιαζόμενος ότι κρύβει κάτι άλλο και δεν είναι μια ειλικρινής απάντηση αρχίζει να σκέφτεται “Δεν είμαι σημαντικός γι’ αυτόν ώστε να είμαι στην προτεραιότητες του”, “Δεν με σέβεται”, “Δεν είναι ειλικρινής μαζί μου”

Όλοι γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας γιατί το λέμε ή γιατί το ακούμε από άλλους. Και σίγουρα το ότι δεν αναγνωρίζουμε ανοιχτά αυτό που πραγματικά συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αντίκτυπο.

Αντιθέτως, αυτό που γίνεται είναι να δημιουργείται στους ανθρώπους που το ακούν μια αόριστη εντύπωση για σένα, εμένα, τον κάθε ένα από εμάς που το λέει, η οποία λειτουργεί αθροιστικά με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα ανθρώπινες σχέσεις ετών, πολλές φορές ακόμα και να τις διαλύσει.

Τι μπορείς να κάνεις

Ο κάθε ένας από εμάς έχει τις ίδιες 24 ώρες μέσα στην ημέρα του.

Σίγουρα όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, αλλά όταν ένα ζήτημα αγγίζει κάτι πολύ ουσιαστικό στη ζωή μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, θα είναι καλό να βρούμε τον χρόνο ώστε να τις διαφυλάξουμε και να τις προστατέψουμε.

Μπορεί να είσαι ειλικρινής όταν λες ότι δεν έχεις χρόνο. Βρες λίγο όμως από τον πραγματικά πολύτιμο χρόνο σου, ώστε να μεταφέρεις στον άνθρωπο που σου ζητάει λίγο από αυτόν,  να του εξηγήσεις τι είναι αυτό που σου συμβαίνει και δεν μπορείς να κάνεις κάτι την στιγμή που σου το ζητάει. Μην αφήνεις την αοριστία της φράσης να βάλλει την σχέση σας.

Το κλειδί βρίσκεται στην ειλικρίνεια. Σταμάτα να κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες και μίλα ειλικρινά με τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι. Θα δεις τις σχέσεις σου να δυναμώνουν και να γίνονται καλύτερες.

Θέσε μια εναλλακτική λύση

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις και τις σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπάνε, είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής και να τους δείξεις ότι αποτελούν προτεραιότητα για σένα, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει την δεδομένη στιγμή λόγω κάποιων υποχρεώσεων ή καταστάσεων.

Για παράδειγμα αν κάποιος φίλος σου θα θελήσει να πάτε να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο και δεν μπορείς την δεδομένη στιγμή για τον οποιοδήποτε λόγο, εξήγησε του τι ακριβώς συμβαίνει και δεν μπορείτε να πάτε εκείνο το βράδυ μαζί  σινεμά και αντί να του ζητήσεις απλά συγνώμη και να του πεις “Δεν έχω χρόνο”, κανόνισε μαζί του να βρεθείτε μια άλλη μέρα για καφέ, ώστε να σου πει τα νέα του και πως ήταν η ταινία.

Να θυμάσαι

Η φράση “Δεν έχω χρόνο”, μπορεί να είναι μια πολύ συχνή δικαιολογία, να θυμάσαι όμως ότι μπορεί να γίνει περισσότερο επιζήμια απ’ όσο μέχρι τώρα φαντάζεσαι, για τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που αγαπάς.

Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο διαπίστωσες ότι είναι μια φράση που την χρησιμοποιείς πολύ συχνά, ίσως ήρθε ο καιρός να το αλλάξεις. Γίνε πιο ειλικρινής με τους ανθρώπους που αγαπάς αλλά και με τον εαυτό σου και προστάτεψε την μεταξύ σας σχέση.

Αν επίσης διαπιστώνεις ότι την ακούς πολύ συχνά, στείλε στους ανθρώπους που αγαπάς αυτό το άρθρο με σκοπό να τους βοηθήσεις να κατανοήσουν το λάθος που κάνουν για τη ζωή τους και για τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Αρχική δημοσίευση από τον