• Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει κάποιες μικρές ή και μεγαλύτερες «κρεατοελιές» στο σώμα μας, συνήθως καφέ χρώματος.
  • Αυτές οι ανώμαλες προσεκβολές του δέρματος περισσότερο εντοπίζονται σε σημεία τριβής όπως ο τράχηλος, ο αυχένας, οι μασχάλες, οι μηροβουβωνικές πτυχές  καθώς  και η περιοχή κάτω από το στήθος.
  • Ο ειδικός δερματολόγος μπορεί με ευκολία να θέσει τη διάγνωση των θηλωμάτων, αποκλείοντας άλλες κλινικές οντότητες που πιθανώς ομοιάζουν.

Τα θηλώματα οφείλονται σε ιό και πιο συγκεκριμένα σε έναν υποτύπο του  HPV, του ανθρώπινου ιού των θηλωμάτων,  κατά τα άλλα τελείως αθώα. Δε θα πρέπει να συγχέονται με τα κονδυλώματα τα οποία αφορούν  την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όλοι μας λοιπόν φέρουμε στο δέρμα μας τον ιό των θηλωμάτων από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής  και άρα δεν είναι κάτι που κολλήσαμε ή μεταδίδουμε. Υπάρχει βέβαια μια κληρονομική προδιάθεση ιδιαίτερης ευαισθησίας κάποιων ατόμων,  απέναντι στο συγκεκριμένο ιό.

Προληπτικά μέτρα για τη μη  εμφάνιση των θηλωμάτων είναι η αποφυγή αλυσίδων στο λαιμό, η μη  χρήση  σφουγγαριού στο  μπάνιο καθώς και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος.

Τα θηλώματα  θεραπεύονται για λόγους αισθητικούς αλλά και για να μην πολλαπλασιαστούν. Αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με θεραπείες εντός ιατρείου όπως ο  καυτηριασμός με laser , η διαθερμοπληξία ή η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο. Τα θηλώματα είναι βλάβες επιφανειακές και η θεραπεία τους δεν αφήνει κανένα σημάδι.

Συχνά εμφανίζονται  θηλώματα  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να αποφεύγεται η θεραπεία, κυρίως διότι τα περισσότερα υποχωρούν λίγους μήνες μετά.

Συμπερασματικά

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις ιογενείς  βλάβες του δέρματος . Αντιμετωπίζονται με απλές ιατρικές πράξεις από τον δερματολόγο για λόγους αισθητικούς και λειτουργικούς. Η αποφυγή της έντονης και συνεχόμενης τριβής σε συγκεκριμένες περιοχές , δρα προληπτικά τόσο στην εμφάνιση όσο και στη διασπορά τους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ: 

1) Bologna JL, Jorizzo JL, Rapini RP . Dermatology, 2nd edn. St Louis, MO: Mosby 2008

2) Burns T, Breathnach S, Cox N , Griffiths C. Rook’s Textbook of Dermatology, 8th edn. Oxford: Wiley-Blackwell, 2010