• Το σουβλάκι αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ελληνικό γρήγορο γεύμα και έχει διάφορες «εκδόσεις». 
  • Αποτελεί πλήρες γεύμα και αναλόγως με την «έκδοση» μπορεί να είναι μια καλή υγιεινή επιλογή 

Χωρίς να υπάρχουν συγκριτικές μελέτες σχετικές με την συχνότητα κατανάλωσης, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γρήγορα φαγητά των Ελλήνων και όχι μόνο. 

Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα…

Ο συνδυασμός της πίτας με το κοτόπουλο ή το κρέας και τα λαχανικά, καθιστούν το σουβλάκι ένα πλήρες γεύμα που παρέχει σε όσους το επιλέγουν, όλα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη και φυτικές ίνες. 

Η θερμιδική αξία του έχει ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης, από 200 έως 500 θερμίδες.

 Αυτή εξαρτάται κυρίως από τα περιεχόμενα λιπαρά. 

Μπορεί να είναι φίλος ή εχθρός της υγείας

Ανάλογα την «έκδοση», το σουβλάκι μπορεί να εξυπηρετήσει την υγεία ή να την επιβαρύνει. Όπως και στις θερμίδες, έτσι και στο θέμα αυτό, τα λιπαρά ορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών σε ένα σουβλάκι είναι κορεσμένα, λιπαρά θέλουμε πάντα να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα πρόσληψης. 

Έτσι, όταν η πίτα ψήνεται με λάδι, απορροφά περίπου 15 γρ λίπους, τα οποία λόγω της θέρμανσης είναι κυρίως κορεσμένα. Το είδος του κρέατος επίσης διαφοροποιεί την σύσταση σε ζωικά – κορεσμένα λιπαρά. Το καλαμάκι κοτόπουλο, συνήθως από μπούτι, έχει 12% λιπαρά, το χοιρινό μπορεί να ξεπερνά το 25%, ενώ ο γύρος φτάνει ακόμα υψηλότερα. 

Προσφέρει ενέργεια,  αλλά και πάλι η υγιεινή επιλογή είναι στα χέρια σας

Η πίτα αποτελείται από αλεύρι, το οποίο περιέχει κυρίως υδατάνθρακες. Η πίτα από λευκό αλεύρι έχει περισσότερους απλούς υδατάνθρακες και η πίτα ολικής άλεσης περισσότερους σύνθετους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν πιο αργή απορρόφηση και δημιουργούν εντονότερο κορεσμό, κρατώντας τον καταναλωτή χορτάτο για περισσότερη ώρα. 

Το σουβλάκι είναι πηγή βιταμινών και μικροστοιχείων

Πράγματι το σουβλάκι περιέχει μία μεγάλη γκάμα μικροθρεπτικών συστατικών. Η πίτα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κρέας προσφέρει τον ψευδάργυρο και τον σίδηρο του, ενώ η ντομάτα και το κρεμμύδι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους. 

Συμπερασματικά

Είναι στο χέρι σας να κάνετε την σωστή επιλογή. Αν σας τρομάζει το γεγονός ότι θα αποχωριστείτε το σουβλάκι όπως το γνωρίζατε, με γύρο, σως, πατάτες και πολλά ακόμα λιπαρά, τότε δώστε την δυνατότητα στον οργανισμό σας να «πει» την γνώμη του. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.livestrong.com/article/364355-souvlaki-nutrition-information/