• Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι… ένα καλό κλάμα!
  • Έρευνες δεκαετιών συνδέουν τα δάκρυα με την απελευθέρωση και την ανακούφιση συναισθημάτων, όπως είναι η λύπη, το άγχος και η αναστάτωση.
  • Τι υποστηρίζουν νέες έρευνες από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Junko Umihara, καθηγητή στο Nippon Medical School της Ιαπωνίας, το κλάμα σε βοηθάει να μειώσεις το στρες.

Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο ίδιος, το κλάμα είναι μία κίνηση άμυνας και αυτο-προστασίας, ενάντια στο συσσωρευμένο στρες.

Στην Ιαπωνία, ολοένα και περισσότερα σχολεία, αλλά και εταιρείες, ενθαρρύνουν τους μαθητές και τους εργαζομένους αντίστοιχα να κλάψουν, προκειμένου να διώξουν το στρες και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Ας μιλήσουμε όμως με παραδείγματα: ο Hidefumi Yoshida, πρώην καθηγητής Γυμνασίου, ο οποίος μάλιστα αποκαλεί τον εαυτό του “tears teacher,” (ο καθηγητής των δακρύων), οργανώνει δραστηριότητες για να βοηθήσει μαθητές και εργαζομένους σε όλη την Ιαπωνία να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που έχει το κλάμα.

«Το κλάμα είναι πιο αποτελεσματικό από το γέλιο, ακόμα και τον ύπνο, σε ότι αφορά στο στρες» υποστηρίζει ο ίδιος. Και συνεχίζει λέγοντας “αν κλαις μία φορά την εβδομάδα, μπορείς να ζεις μία ζωή χωρίς άγχος και στρες».

Το κλάμα είναι μία κίνηση άμυνας και αυτο-προστασίας ενάντια στο συσσωρευμένο στρες.

Όταν μάλιστα αυτό το κλάμα περιλαμβάνει και συναίσθημα, έχει ακόμα περισσότερα οφέλη σε σχέση με τα απλά δάκρυα. Αυτό υποστηρίζει ο William Frey, ερευνητής Ramsey Medical Center της Minneapolis. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι τα απλά δάκρυα περιέχουν 98% νερό, ενώ τα δάκρυα που συνοδεύονται και από συναίσθημα περιέχουν επίσης τοξίνες και ορμόνες του στρες. Έτσι, όταν κλαίμε, αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας από κάθε τοξική ουσία.

Αντίστοιχη έρευνα υποστηρίζει ότι όταν κλαίμε, αυξάνουμε την παραγωγή ενδορφινών, επομένως αισθανόμαστε καλύτερα.

«Είμαι ευγνώμων όταν κλαίω” σημειώνει η ψυχίατρος Judith Orloff στο Psychology Today. «Είναι λυτρωτικό και είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνω συναισθήματα που κάνουν κακό στον οργανισμό μου, αποφεύγοντας παράλληλα την κόπωση και όλα όσα προκαλεί το άγχος».

Η ίδια μάλιστα ενθαρρύνει τους ασθενείς της – για να παραμένουν υγιείς – να κλαίνε και να μην ντρέπονται καθόλου για αυτό.

Μην συγκρατείς λοιπόν τα δάκρυα σου καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποτελούν σημάδι αδυναμίας, αλλά θάρρους, δύναμης και αυθεντικότητας.

Αρχική δημοσίευση από την