• Εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη  ένα επιστημονικό debate για τις δίαιτες
  • Οι ειδικοί ψάχνουν  ποιο σχήμα διατροφής είναι το πιο αποτελεσματικό για απώλεια βάρους και καλή υγεία
  • Χιλιάδες μελέτες έχουν εκπονηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιολογώντας τις διάφορες δίαιτες
  • Οι ερευνητές ανά τον κόσμο έχουν καταλήξει σε μια απαραίτητη προϋπόθεση που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε δίαιτα, ώστε αυτή να είναι αποτελεσματική και να χάσουμε τελικά κιλά

Τα τελευταία χρόνια διάφορες τεχνικές απώλειας σωματικού βάρους έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, τα media αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Σχήματα διατροφής για την απώλεια βάρους βασισμένες στη Μεσογειακή διατροφή, διατροφές μειωμένων υδατανθράκων, φυτοφαγικές διατροφές, αυξημένης πρωτεΐνης, μειωμένων λιπαρών ή ακόμα και η διαλειμματική/ διαλείπουσα νηστεία καθώς και η χρονοδιατροφή, έχουν ερευνηθεί με στόχο να δούμε εάν καταλήγουν σε απώλεια βάρους και ποια μέθοδος υπερτερεί έναντι της άλλης. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και των μετα-αναλύσεων, όλες οι παραπάνω τεχνικές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, υπό μια όμως προϋπόθεση… το να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση λιγότερες θερμίδες από τις ανάγκες του διαιτώμενου.

Η έρευνα επικεντρώνεται και στις παρακάτω παραμέτρους κατά την απώλεια σωματικού βάρους:

Ταχύτητα απώλειας 

Εφαρμογή για μεγάλο-ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ο στόχος

Διαφοροποίηση στην απώλεια σωματικού λίπους ή την τοπική απώλεια λίπους

Ανάλογα λοιπόν με το είδος και τη σύσταση της διατροφής που ακολουθείται, μπορεί να δούμε και διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά υπό την προϋπόθεση της ικανής μείωσης θερμίδων.

Οι βασικές παράμετροι που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι 0 έλεγχος της μερίδα και η  ποιότητα της διατροφής και η σωστή επιλογή τροφίμων.

Στρατηγικές για να μειώσουμε τη μερίδα που τρώμε σε ένα γεύμα

Καλή ενυδάτωση:  Πριν το γεύμα αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρας (2-2,5 lt / ημέρα)

Σερβίρουμε εξ αρχής τη σωστή ποσότητα. Θυμίζουμε ότι ο διπλασιασμός της μερίδας οδηγεί σε 35% μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης. Μπορούν να βοηθήσουν τα σωστά πιάτα – Μια από τις τακτικές που προτείνεται στο myplate ( Διατροφικός οδηγός αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας)  είναι να έχουμε γεμίσει εξ αρχής το μισό πιάτο με σαλάτα. 

Σερβίρουμε στο σωστό πιάτο: Μελέτες δείχνουν ότι η μετάβαση σε πιάτα μικρότερης διαμέτρου, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας κατά 20%.

Σαλάτα πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τροφή χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας που μας δίνει τα πρώτα μηνύματα κορεσμού, μας γεμίζει και κερδίζουμε χρόνο μέχρι να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού

Φρούτα πριν το γεύμα: 1 ή 2 πριν το γεύμα

Καυτερά μπαχαρικά:  Φαίνεται ότι όσο πιο πικάντικο είναι το γεύμα, τόσο πιο γρήγορα χορταίνουμε (ερεθίσματα στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας και μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο)

Όχι μπροστά σε οθόνη (τηλεόραση, κινητό, tablet): Πολύ σημαντικό και στα παιδιά

Χρόνος: Αφήνουμε 5 λεπτά πριν αποφασίσουμε εάν θέλουμε και άλλη μερίδα

Βοηθούν στην δίαιτα τα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων & υψηλής διατροφικής αξίας

Όσπρια:

Φακές (1 φλ μαγειρεμένες): 225 θερμίδες

Φασόλια (1 φλ μαγειρεμένα): 250 θερμίδες

Ρεβίθια (1 φλ μαγειρεμένα): 260 θερμίδες

Λαδερά-Μαγειρευτά μεσογειακά φαγητά:

Φασολάκια (1 φλ μαγειρεμένα): 65 θερμίδες

Αρακάς (1 φλ μαγειρεμένα): 135 θερμίδες

Λαχανικά:

Ντομάτα (1 μέτρια): 25 θερμίδες

Μαρούλι (1 φλ ωμό): 6 θερμίδες

Χόρτα: (1 φλ βρασμένο): 40 θερμίδες

Αγγούρι (1 μεσαίο): 20 θερμίδες

Προσοχή στις 2 μεγαλύτερες παγίδες!

H παγίδα του ελαιόλαδου: 1 κουτ σούπας έχει 140 θερμίδες

Η παγίδα των υγιεινών επιλογών: Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τρόφιμα ολικής άλεσης: Η ψευδαίσθηση ότι τα  προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί, φρυγανιές, κράκερς, ζυμαρικά έχουν και λιγότερες θερμίδες.

Συμπερασματικά

Όποια δίαιτα και να επιλέξουμε να ακολουθήσουμε πάντοτε σε συνεργασία με διατροφολόγο και τον θεράποντα ιατρό μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι χωρίς μείωση θερμίδων δεν θα καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά που θέλουμε.