• Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει τον πόνο που προκαλεί ένα trigger point 
  • Κατά την ψηλάφησή του, το trigger point (στα ελληνικά «σημείο πυροδότησης») είναι ένα διακριτό, ευερέθιστο σημείο που μοιάζει με κόμπο ή σφιχτή ταινία ενός μυ. 
  • Χαρακτηριστικό είναι ότι πυροδοτούν  πόνο στο σημείο που βρίσκονται αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. 

Κάθε trigger point αντανακλά πόνο σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία πλέον έχουν επισήμως χαρτογραφηθεί. Σχεδόν στο 74% των περιπτώσεων, το σημείο πυροδότησης δεν βρίσκεται εκεί που ο ασθενής νιώθει το σύμπτωμα!

Δύο είδη trigger points

Ενεργά. Εμφανίζονται σαν αντίκτυπος μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό, κακή στάση ή λάθος βιομηχανική στο σώμα, επαναλαμβανόμενη χρήση ενός μυ ή ερεθισμό κάποιου νεύρου. Ο πόνος υπάρχει και στην ανάπαυση και η ψηλάφηση τους είναι επώδυνη. Οι ασθενείς τον χαρακτηρίζουν σαν ακτινοβολούμενο.

Λανθάνοντα/ ανενεργά. Πρόκεται για χρόνια trigger points που δεν είχαν αντιμετωπιστεί κατά την εμφάνιση τους και μετά από περιόδους ύφεσης εμφανίζουν ξανά συμπτώματα. Προκαλούν περιορισμό στην κίνηση του μυ και αδυναμία του. Παράγοντες επανενεργοποίησής τους μπορεί να είναι η υπέρχρηση του μυ ή η υπερβολική διάτασή του.

Πως αντιμετωπίζονται τα trigger points 

Μάλαξη / κάθετη πίεση με τα δάχτυλα. Ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει διάφορες τεχνικές μάλαξης, με πιο συχνή την  άμεση πίεση στο σημείο πυροδότησης με τα δάχτυλα, τον αγκώνα κ.α.

Ξηρά βελόνα /Dry needling.  Με τη χρήση μιας λεπτής ευλύγιστης βελόνας, την οποία ο φυσικοθεραπευτής εισάγει και κινεί επαναλαμβανόμενα στο trigger point, προκαλείται μια τοπική απόκριση σύσπασης, η οποία επιτυγχάνει τη μυϊκή χαλάρωση και κατά συνέπεια τη μείωση του πόνου.

Διάταση. Ο ασθενής είτε με τη βοήθεια του θεραπευτή, είτε μόνος του, κάνει συχνά διατάσεις στον μυ που πάσχει για να προωθήσει τη χαλάρωσή του. Απλή και ιδιαίτερα ανακουφιστική τεχνική για τον ασθενή.

Θεραπευτικό taping. Η εφαρμογή ελαστικής θεραπευτικής ταινίας με συγκεκριμένο τρόπο και τεχνική έχει την ικανότητα να χαλαρώνει και να διατείνει τον μυ, λειτουργώντας υποβοηθητικά.

Συμπερασματικά

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα trigger points στην οξεία φάση τους.  

Mε το πέρας της οξείας φάσης, ο φυσικοθεραπευτής δίνει τις κατάλληλες ασκήσεις στον ασθενή, για ενδυνάμωση των μυών και την απόκτηση της σωστής στάσης σώματος.