•  Πολλές μελέτες δείχουν ότι η συμπεριφορά των γονιών, κυρίως τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής των παιδιών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση τυ χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους.
  • Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τρυφερότητα των γονέων, ειδικά της μητέρας, επηρεάζει καθοριστικά και την συμπεριφορά των εφήβων.
  • Η στοργή της μητέρας και του πατέρα, φαίνεται να αποτρέπει τα ψυχοπαθητικά συμτώματα και την παραβατική συμπεριφορά, στην εφηβική και στην μετέπειτα ζωή.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τρυφερότητα που λαμβάνει ένα παιδί από τον γονιό του σε μικρότερη ηλικία, προστατεύει από την ανάπτυξη ψυχοπαθητικών συμπτωμάτων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικής παραβατικής συμπεριφοράς. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Child and Family Studies.

«Με ενδιέφεραν οι προστατευτικοί παράγοντες για την ψυχοπάθεια, καθώς είχαν αγνοηθεί στο παρελθόν. Η γονική φροντίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και στην ψυχοκοινωνική τους υγεία. Για τους λόγους αυτούς, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το θέμα αυτό» σημείωσε ο ερευνητής  Heidi Backman, PhD στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη Pathways to Desistance, μια διαχρονική μελέτη για ανήλικους παραβάτες. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.354 νέοι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής στην κομητεία Philadelphia της Πενσυλβάνια. Οι νεαροί, κυρίως άνδρες, συμπλήρωσαν διάφορες ψυχολογικές αξιολογήσεις οκτώ φορές κατά τη διάρκεια τεσσεράμισι ετών.

Οι συμμετέχοντες με πιο υποστηρικτικούς και περιποιητικούς γονείς, έτειναν να έχουν λιγότερα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και παραβατική συμπεριφορά.  Όσοι ανέφεραν ότι βίωναν περισσότερη εχθρότητα από τους γονείς τους, είχαν περισσότερα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά.

Η αυξημένη γονική εχθρότητα και η χαμηλότερη ζεστασιά ιδιαιτέρως εκ μέρους της μητέρας-είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

‘Οπως τονίζει ο  Δρ. Backman στο PsyPost, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γονικές συμπεριφορές έχουν σημασία όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και στην εφηβεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές παρόλο που η ανάπτυξη των εφήβων έχει  πάει προς μια δυσμενή κατεύθυνση, η γονική ζεστασιά μπορεί ακόμα να τους προστατεύει από τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με ορισμένες πρώιμες έρευνες, που δείχνουν ότι η έλλειψη ζεστασιάς από τους γονείς, συνδέεται με την ανάπτυξη ψυχρότητας στην ενήλικη ζωή των παιδιών.

Παρόλα αυτά, ο Backman δήλωσε στο PsyPost ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. Παρά το ότι ορισμένες γονικές πρακτικές προβλέπουν την ανάπτυξη ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα, αν η εχθρική γονική συμπεριφορά προκαλεί εγκληματικότητα και αν αυτή η αιτία είναι και η μοναδική.

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση η τρυφερότητα και η ζεστασιά των γονέων προς τα παιδιά τους, είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη και την μετέπειτα ζωή τους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://journals.uvic.ca/index.php/ijcyfs/issue/view/1500