• Ο βήχας αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσιολογικό αμυντικό αντανακλαστικό του οργανισμού μας και έχει σκοπό να καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχους, πνεύμονες)
  • Το τοίχωμα της “οδού” από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες έχει μικρά τριχίδια, που παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει εκεί και καλύπτεται με βλέννα.
  • Υπάρχουν αρκετά είδη βήχα με διαφορετικά αίτια

Όταν υπάρχει νόσος στην «οδό» από την μύτη μέχρι τους πνεύμονες, παράγεται περισσότερη και παχύρρευστη βλέννα, οπότε ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει τον αυλό και τα τοιχώματα των αεροφόρων οδών.

Τα είδη του βήχα 

  1. Σαν γάβγισμα σκυλιού 

Αλλιώς  υλακώδης βήχας. Είναι πολύ χαρακτηριστικός. Συνήθως τα παιδιά ξαφνικά μέσα στη νύκτα ξυπνούν βήχοντας. 

Οφείλεται συνήθως στην λαρυγγίτιδα η σπανιότατα στην επιγλωττίτιδα. 

«Η επιγλωττίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από γιατρό.»

Ο λάρυγγας πρήζεται με αποτέλεσμα ο αέρας να μη μπορεί να διέρχεται εύκολα. 

  1. Βήχας με συριγμό

Συριγμός είναι ένας θόρυβος που ακούγεται στη φάση που εκπνέει ένα παιδί με άσθμα. Ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια. Τα παιδιά συνήθως  έχουν και βήχα. Αυτό μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε παιδιά με βρογχιολίτιδα ή με πνευμονία. 

  1. Παροξυσμικός βήχας

 Το παιδί εισπνέει και στην προσπάθεια του εκπνεύσει αρχίζει να βήχει συνεχώς( 5-10 φορές). Τα μάτια του κοκκινίζουν από την προσπάθεια αυτή. 

Παροξυσμικό βήχα προκαλεί ο κοκκύτης καθώς και άλλες λοιμώξεις. 

«Το παιδί με παροξυσμικό βήχα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί ιατρό.»

Επίσης σκεφτείτε μήπως στραβοκατάπιε-εισρόφησε κάτι (δηλαδή ένα αντικείμενο να έχει πάει προς τους πνεύμονες αντί προς το στομάχι). Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ξηροί καρποί και μικροσκοπικά πλαστικά. Οι συνηθέστερες ηλικίες για αυτό είναι 6-24 μηνών. 

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε κάτι τέτοιο μην βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Το πιθανότερο είναι να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά. Πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

4. Νυκτερινός βήχας

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία νυκτερινού βήχα. 

«Το παιδί έχει οπισθο-ρινική καταρροή ή ιγμορίτιδα, οι εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, ο οποίος ερεθίζεται οπότε το παιδί βήχει.»

Ο βήχας όμως το βράδυ, μπορεί να σημαίνει επίσης άσθμα η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση . Στα παιδιά με άσθμα ο βήχας το βράδυ επιδεινώνεται.

5. Επίμονος-χρόνιος βήχας

Ο βήχας μιας ίωσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 βδομάδες. Από τις 4 και πάνω χαρακτηρίζεται χρόνιος βήχας , που όμως μπορεί να κρύβει άλλες ασθένειες όπως άσθμα, χρόνια παραρινοκολπίτιδα ή αλλεργίες.

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση ο βήχας στα παιδιά πρέπει να αξιολογείται από παιδίατρο. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. http://www.pneumon.org/el_GR/september-december-2003-vol-16-issue-3/newsid789/177/showfulltext789/1
  2. http://repository.library.teimes.gr/xmlui/handle/123456789/4115