• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υδατοδιαλυτές και συμπεριλαμβάνουν 8 διαφορετικές βιταμίνες. 
  • Για την κάλυψη  των αναγκών, απαιτείται η καθημερινή πρόσληψη τους μέσω της διατροφής. 
  • Συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών. Η επαρκής πρόσληψη τους καθημερινά συνδέεται άρρηκτα με την βέλτιστη μεταβολική, εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία. 
  • Η συμπλήρωση των αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη, συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους και του στρες.

Η καλή διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία, την πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών καθημερινά, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφικής ισορροπίας. 

Βιταμίνη Β1 – Θειαμίνη

Συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στην φυσιολογική εγκεφαλική, μυική και νευρική λειτουργία.

Περιέχεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά.

Βιταμίνης Β2- Ριβοφλαβίνη

Συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και του δέρματος. Συμμετέχει και στον φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου. 

Περιέχεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, στα αμύγδαλα και το κοτόπουλο.

Βιταμίνης Β3 – Νιασίνη

Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και στην φυσιολογική παραγωγή ορμονών. Επίσης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αισθήματος της κόπωσης.

Περιέχεται σε αυγά, ψάρι, ρύζι, γάλα, μοσχάρι, φιστίκια κ.α.

Βιταμίνη Β5 – Παντοθενικό οξύ

Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας την μνήμη και την γνωσιακή ικανότητα. Παράλληλα συμμετέχει στην παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και νευροδιαβιβαστών. 

Περιέχεται σε κρέας, αβοκάντο, μπρόκολο, αυγά, γάλα, μανιτάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, πατάτες και όσπρια.

Βιταμίνη Β6 – Πυριδοξίνη 

Είναι απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος και τον μεταβολισμό του γλυκογόνου. 

Περιέχεται σε ρεβίθια, συκώτι, σολομό, στήθος κοτόπουλου, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και σε πολλά φρούτα.

Βιταμίνη Β9 – Φολικό οξύ 

Η επαρκής πρόσληψη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία και προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών στον νευρικό σωλήνα κατά την γέννηση. 

Περιέχεται σε σπανάκι, μπρόκολο, όσπρια, σπαράγγια, πορτοκάλι, αβοκάντο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

Βιταμίνη Β12 – Κοβαλαμίνη 

Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης συμβάλλει στην φυσιολογική ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία και ικανότητα. 

Περιέχεται σε ζωικά προϊόντα όπως  αυγό, κρέας, ψάρι,  κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, θαλασσινά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά.

Συμπερασματικά

Οι βιταμίνες Β περιέχονται τόσο σε φυτικά όσο και σε ζωικά τρόφιμα. Η ποικιλία στην διατροφή μας καθημερινά,  μπορεί να εξασφαλίσει την επάρκεια τους στον οργανισμό.  

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/ 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2009.1222 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1814

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1757

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2009.1218

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1760