• Το λάχανο αποτελεί ένα πολύ υγιεινό λαχανικό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος.
  • Περιέχει κάλιο που μας βοηθάει να ρυθμίζουμε εκτός των άλλων καλύτερα την πίεση μας. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Ποιο είδος του λάχανου είναι καλύτερο να επιλέγουμε;  Κόκκινο λάχανο ή άσπρο;

Συγκρίνοντας τα δύο είδη λάχανου θα δούμε σημαντικές διαφορές. Έτσι το κόκκινο λάχανο υπερέχει σε πολλά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη C και το κάλιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σχέση με το άσπρο.

Τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο τη βρίσκουμε στη βιταμίνη Α,  η οποία είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό και επιτελεί σημαντικές λειτουργίες όπως αυτή της καλύτερης όρασης. Εδώ τα πράγματα είναι εντυπωσιακά, καθώς το κόκκινο λάχανο περιέχει σχεδόν δεκαπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α σε σχέση με το άσπρο.

Ακόμη, όπως ήδη αναφέρθηκε το λάχανο γενικότερα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ινδόλες, οι ανθοκυανίνες και οι σουλφοραφάνες. Το κόκκινο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C που επίσης λειτουργεί αντιοξειδωτικά, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αν αναζητούσαμε κάποια σημείο υπεροχής του άσπρου λάχανου, αυτά θα ήταν η υψηλότερη περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ, που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τις εγκύους, καθώς επίσης και σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που παίζει ρόλο στην καλή πήξη του αίματος και την υγεία των οστών μας.

Άσπρο λάχανο (ανά 10 γρ.) Κόκκινο λάχανο (ανά 100 γρ.)
Ασβέστιο 40 mg 45 mg
Σίδηρος 0,47 mg 0,80 mg
Βιταμίνη C 36 mg 57 mg
Κάλιο 170 mg 243 mg
Βιταμίνη Α 5 μg 56 μg
Φυλικό οξύ 43 μg 18 μg
Βιταμίνη Κ 76 μg 38 μg

 

Συμπερασματικά

Ανεξάρτητα από το χρώμα του και ποια γεύση προτιμάμε,  το λάχανο πρέπει να υπάρχει στην  διατροφή μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Herbert Tilg, Cruciferous vegetables: prototypic anti-inflammatory food components, Clinical
Phytoscience (2015)
Bacchetti T, Tullii D, Masciangelo S, et al. Effect of black and red cabbage on plasma
carotenoid levels, lipid profile and oxidized low density lipoprotein. Journal of Functional
Foods, Volume 8, May 2014
USDA National Nutrient Database