• Μια νέα επιστημονική πρακτική εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και υπόσχεται διάγνωση σε 1 επίσκεψη, όταν εντοπιστεί ύποπτο ογκίδιο στο στήθος.
  • Η πρακτική που συνεχώς κερδίζει έδαφος διεθνώς και τώρα εφαρμόζεται και στην χώρα μας, ονομάζεται “One stop Breast Clinic”.
  • Με την fast track διερεύνηση και διάγνωση σε μία επίσκεψη, μειώνεται το άγχος των ασθενών και αντιμετωπίζεται τελικά πολύ πιο αποτελεσματικά η όποια βλάβη στο στήθος.

Στην πατρίδα μας ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο νόσημα, με περισσότερα από 7500 νέα περιστατικά και απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

Χάρη στην επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο καρκίνος του μαστού είναι στην πλειονότητα των περιστατικών ιάσιμος, με την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζεται σωστά σε μια οργανωμένη κλινική μαστού, που διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία. 

Η σύγχρονη Κλινική Μαστού περιλαμβάνει την  παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών Υγείας με την μορφή της One Day Multidisciplinary Breast clinic, όπου την ίδια μέρα της προσέλευσης της ασθενούς, γίνεται η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού, η διενέργεια των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων από το εξειδικευμένο Ακτινολογικό εργαστήριο και η ιστολογική ταυτοποίηση του ευρήματος με παρακέντηση ή core biopsy (τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα σε 2 ημέρες).

Με τον τρόπο αυτό- One Stop Breast Clinic- μειώνεται ο χρόνος αναμονής της ασθενούς με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις ογκολογικές κλπ. Επίσης μειώνεται η αγωνία και το στρες για το ύποπτο εύρημα που έχει εντοπίσει η γυναίκα ή ο άντρας, αφού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην διάγνωση.

Στα πλαίσια της διεπιστημονικής οργάνωσης της κλινικής, η ασθενής μπορεί να λάβει γονιδιακή συμβουλευτική, γυναικολογική εκτίμηση για την διατήρηση της γονιμότητας ή την ορμονική κατάσταση της, ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο ψυχολόγο και πλαστική αποκατάσταση εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα. Όλα αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό, για το όφελος της ασθενούς όπου αντιμετωπίζεται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνη, μια διάγνωση καρκίνου του μαστού, που καλείται να επιλύσει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα αναφορικά με την υγεία της.

 Η διεπιστημονική ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα πρέπει να απαρτίζεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση. O σύγχρονος χειρουργός μαστού, θα πρέπει να συνδυάζει εμπειρία, γνώσεις και πιστοποίηση της εξειδίκευσης του.

Πλέον υπάρχουν διεθνείς εξετάσεις και ακολουθούν πιστοποιήσεις ( FEBS (European Board of surgery), CEBS (European certification of Breast Surgical Oncology) οι οποίες εγγυώνται εξειδίκευση υψηλού επιπέδου στη χειρουργική του μαστού. Αντίστοιχα και ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης μαστού, θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία με συγκεκριμένο μεγάλο όγκο περιστατικών μαστού ετησίως, κατάλληλη εκπαίδευση και δυνατότητα επεμβατικών πράξεων στον μαστό, υπό την καθοδήγηση των εξετάσεων που έχει στη διάθεση του.

Η ταχύτατη διάγνωση χωρίς καθυστερήσεις, πολυήμερη αναμονή και αλλεπάλληλες άδειες από την εργασία και την καθημερινότητα,  συντελούν σε σημαντική μείωση του άγχους και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες σε έγκυρα περιοδικά, που αναφέρουν ότι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν σε πιστοποιημένες Κλινικές Μαστού, παρουσίασαν καλύτερα ποσοστά ίασης και λιγότερες επιπλοκές.

Συμπερασματικά

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, σε συνδυασμό με τις πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας, αποτελούν τα «κλειδιά» για την πρόληψη και την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πιο συχνά εμφανιζόμενου καρκίνου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
https://www.researchgate.net/publication/232267903_Costs_and_benefits_of_a_one_stop_clinic_compared_with_a_dedicated_breast_clinic_randomised_controlled_trialCommentary_one_stop_clinics_should_not_be_abandoned