• Το καλοκαίρι ανεβαίνει η λίμπιντο, μειώνονται οι αναστολές και αυξάνονται οι πιθανότητες νέων γνωριμιών
 • Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο αυτή αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα των αφροδίσιων νοσημάτων
 • Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλα “ατυχήματα”, που μπορεί να μας συμβούν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή

Τα καλοκαιρινά “ατυχήματα” στο σεξ είναι πολύ συχνά, για το λόγο αυτό η ενημέρωση για τους τρόπους προφύλαξης μπορεί να μας βοηθήσει, τις περισσότερες φορές να τα αποφύγουμε ή στην χειρότερη περίπτωση, να τα αντιμετωπίσουμε σωστά!

Ποια είναι τα συχνότερα ατυχήματα στο σεξ

 • Ρήξη χαλινού

Είναι ίσως το συχνότερο “συμβάν”, ειδικά στους εφήβους και νέους άνδρες. Πρόκειται για ρήξη ενός μικρού τμήματος του δέρματος (κοινώς “πετσάκι“) που ενώνεται με την βάλανο ακριβώς στο κάτω τμήμα της, πλησίον του έξω στομίου της ουρήθρας.

Δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρή βλάβη, προκαλεί όμως αρκετή αιμορραγία και πόνο.

Απαιτεί πλήρη διατομή και συρραφή του από Ουρολόγο.

 

 • Εκχυμώσεις στη βάλανο

Κοκκινίλες και ίσως πρήξιμο, συνήθως μετά πεολειχία ή γενικότερα καταπόνησή της. Απαιτεί συντηρητική αγωγή.

 • Παραφίμωση

Συμβαίνει σε άρρενες με φίμωση, που δεν έχει αποκατασταθεί χειρουργικά, με αποτέλεσμα μετά από έντονη στύση, να μην μπορεί να επιστρέψει το δέρμα στη θέση του, σκεπάζοντας τη βάλανο, αλλά να μείνει πίσω από αυτήν, πιέζοντάς τη σαν ζώνη, προκαλώντας έντονo πόνο και πρήξιμο.

Απαιτεί άμεση ανάταξη, και στη συνέχεια περιτομή από Ουρολόγο.

 

 • Κάταγμα πέους

Το πέος σε στύση αποκτά σκληρότητα που ρυθμίζεται βασικά από το γέμισμα 2 κυλινδρικών σχηματισμών (σηραγγωδών σωμάτων) με αίμα. Οι σχηματισμοί αυτοί περιβάλλονται από έναν ισχυρότερο χιτώνα (περιτονία), που προστατεύει το τοίχωμα των σηραγγωδών ( στυτικός ιστός).

Κάποιες φορές λόγω βιασύνης, κακής στάσης, κακής λίπανσης ή βίαιου σεξ, προκαλείται ρήξη σε κάποιο σημείο των σηραγγωδών, που εκδηλώνεται με οξύ έντονο πόνο και μικρό ή μεγάλο αιμάτωμα που μπορεί να συνοδεύεται κάποιες φορές και με αιματουρία, αν συμμετέχει και η ουρήθρα.

Έχουμε σε αυτή την περίπτωση ένα ¨κάταγμα πέους¨, το οποίο απαιτεί άμεση εκτίμηση από ειδικό Ουρολόγος και τις περισσότερες φορές άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ( εντός το πολύ 8 ωρών), για να προληφθούν, μόνιμα προβλήματα στύσης.

 • Τραυματισμός κόλπου ή εντέρου

Αφορά σε βίαιη ή βιαστική επαφή ή χρήση αντικειμένων ως βοηθήματα.

 

 • Συστροφή όρχεως, αιμάτωμα όρχεως

Συμβαίνει σε βρέφη (αυτόματα), αλλά και σε νεαρούς άνδρες  κυρίως μετά το σεξ ή τον αυνανισμό.

Εκδηλώνεται με οξύ πόνο και στη συνέχεια πρήξιμο του όρχεως. Προκαλείται από περιστροφή του όρχι γύρω από τον εαυτό του πάνω από 180ο .

Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το κορδόνι από το οποίο κρέμεται ο όρχις. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως.

Άρα, η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά τις πρώτες 6 ώρες.

Εκτελείται καθήλωση του όρχεως ακόμη και σε καταστάσεις που αποκατασταθεί μόνη της η συστροφή ή συμβαίνει συχνά ατελώς (ατελής συστροφή με ήπια ενοχλήματα).

 • Πριαπισμός

Πριαπισμός είναι πάθηση που εκδηλώνεται ως μη υποχωρούσα, παρατεταμένη επώδυνη στύση, η οποία δε σχετίζεται απαραίτητα με σεξουαλική διέγερση.

Η νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα τα οποία πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία, βλάβες του νωτιαίου μυελού μετά από τραύμα ή αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία. Ενίοτε μπορεί να είναι και φαρμακευτικής αιτιολογίας, όπως από συραγγώδη έγχυση φαρμάκων τα οποία προκαλούν στύση. Ορισμένες φορές η αιτιολογία είναι άγνωστη και η νόσος αναφέρεται ως ιδιοπαθής.

Ο άνδρας θα πρέπει να ανησυχήσει μετά τις 2 ώρες και είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια στις 4 ώρες.

Καθυστερημένη αντιμετώπιση οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του στυτικού μηχανισμού.

 

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα νοσήματα αυτά δεν μας ξεχνούν το καλοκαίρι, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής πράξης, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την υγεία και την ζωή μας.

 1. Ηπατίτιδα Β και C
 2. Έρπης γεννητικών οργάνων
 3. Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV)
 4. Γονόρροια-Βλεννόρροια
 5. Χλαμύδια
 6. Μυκόπλασμα
 7. Σύφιλη
 8. Βακτηριδιακή κολπίτιδα
 9. Μονιλίαση-Μύκητες
 10. Τριχομονάδες-Τριχομονίαση
 11. Φθειρίαση-Ψείρες του εφηβαίου
 12. Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS)

Συμπερασματικά

Για να περάσουμε καλά το καλοκαίρι και να έχουμε όμορφες αναμνήσεις χωρίς επικίνδυνα παρατράγουδα,  είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι και να παίρνουμε τα μέτρα μας, για τα ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/p/penile-trauma

https://emedicine.medscape.com/article/456305-overview