• Ο Σεπτέμβριος είναι o μήνας της ανανέωσης!
  • Σηματοδοτεί τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο
  • Ταυτόχρονα προσφέρει μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους στόχους που θέσαμε στην αρχή του χρόνου και να προσπαθήσουμε να τους υλοποιήσουμε

Ανεξάρτητα από το αν επιδιώκουμε την προσωπική ή επαγγελματική μας βελτίωση, η διαδικασία του καθορισμού και της υλοποίησης στόχων, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και υψηλό βαθμό δέσμευσης. Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε στο πως  μπορείτε να θέσετε με επιτυχία νέους στόχους και θα παρουσιάσουμε τα βασικά βήματα για  την εκπλήρωση τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα παρακάτω:

  1. Αναλογιστείτε την πρόοδό σας μέχρι σήμερα

Πριν ξεκινήσετε να σκέφτεστε τους νέους στόχους, αφιερώστε χρόνο να αναλογιστείτε τι  έχετε πετύχει  από τους στόχους που θέσατε στην αρχή του χρόνου. Επίσης αναλογιστείτε τι  είδους προκλήσεις συναντήσατε  και τους τομείς στους οποίους θα θέλατε να βελτιωθείτε.

Αυτή η ενδοσκόπηση επιδιώκει να θέσει τη βάση  των στόχων του Σεπτεμβρίου.

  1. Θέστε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους

Η εξειδίκευση των στόχων είναι το μυστικό της επιτυχίας. Θέστε σαφείς, συγκεκριμένους, μετρήσιμους, ρεαλιστικούς  και χρονικά προσδιορισμένους στόχους. Για παράδειγμα, αντί για πείτε ότι  “θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο”, πείτε ” θα τρέχω 4 χιλιόμετρα τρεις φορές την εβδομάδα έως τα τέλη του  Νοεμβρίου”. Έτσι μετατρέπονται σταδιακά οι αόριστες επιθυμίες σε στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν.

  1. Ιεραρχήστε τους στόχους σας

Δεν είναι όλοι οι στόχοι  το ίδιο σημαντικοί στη ζωή σας. Ιεραρχήστε τους στόχους σας αναλόγως με τη σημασία και τον αντίκτυπό που έχουν στην καθημερινότητά σας.  Αυτό σας βοηθά να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο και τους πόρους, αποφεύγοντας παράλληλα τις υπερβολές.

  1. Διαχωρίστε τους στόχους σε μικρά βήματα

Χωρίστε τους μεγαλύτερους στόχους σας σε μικρά και πρακτικά  βήματα. Mετατρέψτε κάθε βήμα σε ένα μίνι ορόσημο, κάνοντας το ταξίδι σας ευχάριστο και αποτελεσματικό.

  1. Δημιουργήστε ένα προσωπικό σχέδιο δράσης

Καταγράψτε με λεπτομέρεια  τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη κάθε στόχου.  Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να είναι εφικτές και ευθυγραμμισμένες με τον γενικό σας στόχο. Σκεφτείτε το σχέδιο δράσης σαν ένα οδικό χάρτη προς την επιτυχία.

  1. Καλλιεργήστε τη θετικότητα και την αφοσίωση

Να θυμάστε ότι τα εμπόδια είναι αναμενόμενα καθώς αποτελούν μια φυσική διαδικασία κάθε ταξιδιού. Μείνετε θετικοί και προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο όραμά σας.

Μην αφήνετε τα προσωρινά εμπόδια να σας αποθαρρύνουν από τους στόχους σας.

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας 

Η φροντίδα της σωματικής και ψυχικής σας υγείας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων. Φροντίστε να υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ξεκουράζεστε και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το στρες σας .

  1. Να είστε ευέλικτοι:

Η ζωή είναι συχνά απρόβλεπτη και  γιαυτό είναι αναγκαίο να είστε προσαρμοστικοί. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε τους στόχους σας και να επανέλθετε κάποια άλλη στιγμή, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα το μακροπρόθεσμο όραμα σας.

Συμπερασματικά

Ο καθορισμός στόχων είναι μια συνεχής διαδικασία και ο Σεπτέμβριος είναι απλώς ένα σημείο από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε. Καθώς προχωράτε μπροστά, να θυμάστε ότι κάθε βήμα προς τους στόχους σας  είναι μια μικρή νίκη και το ίδιο το ταξίδι  προς την εκπλήρωση αυτών, αποτελεί απόδειξη της προσωπικής σας ανάπτυξης.