• Ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 4,5 κιλά σοκολάτας τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα ο ευρωπαίος περίπου 9 κιλά ετησίως.
  • Η κατανάλωση σοκολάτας συχνά ευθύνεται για βουλιμικά επεισόδια, εμφάνιση παχυσαρκίας  και επιβάρυνση τελικά της υγείας. 
  • Στο αντίποδα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, η μέτρια κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων και στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. 

Μία νέα μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology και αναφέρει ότι η κατανάλωση σοκολάτας, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, σχετίζεται άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. 

Τα καλά νέα λοιπόν είναι για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Ίσως τελικά εκτός από την ψυχή και την γεύση, η σοκολάτα να ενισχύει και την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. 

Οι 6 μελέτες στις οποίες αναφέρονται οι ερευνητές, αφορούν στο σύνολο 336.289 άτομα ως δείγμα, τα οποία επαναξιολογήθηκαν κατά μέσο όρο μετά από 9 περίπου χρόνια. Από αυτούς, οι 21.777 ανέπτυξαν κάποια μορφή καρδιακής νόσου και πιο συγκεκριμένα:

14.043 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου

4.667 περιπτώσεις εμφράγματος

2.735 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου

332 περιπτώσεις ανακοπής

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Ένα παράγοντας που μπορεί να έχει προστατευτική δράση είναι τα φυτοσυστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η επικατεχίνη και η κατεχίνη, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Επιπλέον, οι μεθυλοξανθίνες έχουν επίσης ευεργετική δράση στην  καρδιαγγειακή λειτουργία και μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους. 

Στα συμπεράσματα όμως επισημαίνεται ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. 

Συμπερασματικά

Θεωρήστε προτεραιότητα την προσπάθεια αποφυγής της υπερκατανάλωσης. Δώστε αρχικά προσοχή στην ποσότητα και στην συχνότητα που θα επιλέξετε να βάλετε την σοκολάτα στην διατροφή σας. Στην συνέχεια απολαύστε την γεύση αλλά και τα οφέλη για την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων σας. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Krittanawong C, Narasimhan B, Wang Z, et al. Association between chocolate consumption and risk of coronary artery disease: a systematic review and meta-analysis. Eur J Prev Cardiol. 2020
  2.  Rull G, Mohd-Zain ZN, Shiel J, et al. “Effects of high flavanol dark chocolate on cardiovascular function and platelet aggregation.” Vasc Pharmacol 2015; 71: 70–78.
  3. Sansone R, Ottaviani JI, Rodriguez-Mateos A, et al. “Methylxanthines enhance the effects of cocoa flavanols on cardiovascular function: randomized, double-masked controlled studies.” Am J Clin Nutr 2017; 105: 352–360.