• Η φράουλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης.
  • Συναντάμε 15 περίπου είδη φράουλας στις βόρειες εύκρατες περιοχές.
  • Διατροφικά αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και εμπεριέχει σημαντικά ποσά φυτικών ινών.

Οι φράουλες εμπεριέχουν υψηλά ποσά βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C στη φύση. Η βιταμίνη C σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του δέρματος και την εν γένει αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Υψηλή είναι επίσης η περιεκτικότητά τους και σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, συστατικά που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού κ.α.

100 γρ. φράουλες περιέχουν
32 θερμίδες
0.67 γραμμάρια πρωτεΐνης
7.68 γραμμάρια υδατανθράκων
2 γραμμάρια φυτικών ινών
90 γραμμάρια νερό

Πηγή  USDA nutrition data base

 Οι «αντιοξειδωτικές» φράουλες

Ίσως το  σημαντικότερο διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας είναι τα αντιοξειδωτικά της και ιδιαιτέρως ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές ασκούν σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά, προστατεύουν τα κύτταρα από μεταλλάξεις και από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων, προσφέροντας έτσι υγεία και ευεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι επίσης σημαντικό σε σχέση με τις φράουλες είναι το γεγονός ότι λόγω των αντιοξειδωτικών τους,  αποτελούν μια ασπίδα προστασίας για τα μάτια μας.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Opthalmology», οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

 Η σωστή επιλογή της φράουλας

              Γενικώς, αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους.

Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο είναι το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.

Δεν τις πλένετε, παρά μόνο λίγο πριν τις καταναλώσετε. Ποτέ δεν τις μουλιάζετε μέσα σε νερό, αλλά τις πλένετε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Συμπερασματικά

Η φράουλα είναι μια «δυνατή» επιλογή φρούτου, φτάνει να μην συνοδεύουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές μας πολλών λιπαρών και θερμίδων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

Potential impact of strawberries on human health: a review of the science
SM Hannum – Critical reviews in food science and nutrition, 2004

USDA, Nutrition Database 2020