• Νέες μελέτες σε αξιόπιστες επιστημονικές επιθεωρήσεις, δείχνουν ότι το μάνγκο επιδρά πολύ θετικά στην υγείας μας.
  • Εκτός από τα υπόλοιπα θρεπτικά, περιέχει 12 τύπους πολυφαινολών και το ισχυρό αντιοξειδωτικό που το χαρακτηρίζει, την μανγκιφερίνη.

Το μάνγκο αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο.

Καλλιεργείται πλέον και στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως στην Κρήτη. Μπορούμε να το καταναλώσουμε περισσότερο ή λιγότερο ώριμο. 

Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες μάνγκο . Είναι στρογγυλό, οβάλ, με σχήμα καρδιάς ή νεφρού και ζυγίζει από 150 – 675 γρ. Όλα τα μάνγκο είναι πράσινα όταν είναι άγουρα, αλλά ορισμένα παραμένουν πράσινα και όταν ωριμάζουν. Άλλα πάλι, γίνονται χρυσά ή κατακόκκινα, ή καταλήγουν σε ένα συνδυασμό όλων αυτών των χρωμάτων.

Από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι τα Alphonso ή τα Alphonsine από την Ινδία , τα οποία έχουν μαλακή, βουτυράτη σάρκα και μεθυστική, γλυκιά γεύση. Οι ποικιλίες της Δ. Ινδίας περιλαμβάνουν τα μικρά julie και τα στρογγυλά,ζουμερά Bombay. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως τα Parvin, τα Kent και τα Tommy Atkins, έχουν πιο λεπτή φλούδα και λιγότερες ίνες.

Το μάνγκο αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονης επιστημονικής έρευνας, λόγω των ιδιαίτερων συστατικών του και ιδιαιτέρως των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση μάνγκο σχετίζεται με καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής. Άλλη έρευνα παρέμβασης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, έδειξε ότι το μάνγκο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης και να μειώσει τη φλεγμονή.

Αναλυτικότερα από τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών φάνηκε ότι :

  • Παιδιά που έτρωγαν τακτικά μάνγκο είχαν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών Α, C και Β6, φυτικών ινών και καλίου
  • Στους ενήλικες η κατανάλωση μάνγκο συσχετίστηκε με μειωμένη πρόσληψη νατρίου και ζάχαρης 
  • Η κατανάλωση μάνγκο βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο
  • Η κατανάλωση μάνγκο μείωσε τη φλεγμονή
  • Η κατανάλωση μάνγκο είχε σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στα πολύτιμα διατροφικά συστατικά που περιέχει το μάνγκο.  

Τι θα πάρουμε από 1 μέτριο μάνγκο 

  • Μόλις 110 θερμίδες.
  • Περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνη C, B6, A)
  • Σχεδόν 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C
  • Το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες
  • Πηκτίνη που συμβάλλει στην μείωση της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.
  • Πάνω από δώδεκα τύπους πολυφαινολών.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό αντιοξειδωτικό συστατικό του μάνγκο, είναι η ουσία μανγκιφερίνη.

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ουσία :

  1. Μπορεί να προστατεύσει τα καρδιακά κύτταρα από φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και απόπτωση (ελεγχόμενος κυτταρικός θάνατος).
  2. Μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη στο αίμα, τα τριγλυκερίδια.
  3. Λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. 

Συμπερασματικά

Βάλτε το μάνγκο στην καθημερινή σας διατροφή, είτε ως σνακ είτε σε σαλάτα ή γιαούρτι, γιατί είναι και νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Υπάρχει στην αγορά και αποξηραμένο μάνγκο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

  1. Papanikolaou Y, Fulgoni VL. Mango Consumption is Associated with Improved Nutrient Intakes, Diet Quality, and Weight-Related Health Outcomes. Nutrients. 2022 
  2. Rosas M et al., Effects of fresh mango consumption on cardiometabolic risk factors in overweight and obese adults. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. 2022.